Prestižna premiera študije BMW-ja serije 8 na Lagu di Como

28. 5. 2017
Deli

Kot je napovedal, je BMW na prireditev Concorso d'Eleganza Villa d'Este ob Comskem jezeru pripeljal dokončno študijo dolgo napovedanega BMW-ja serije 8. Na ceste bo predvidoma zapeljal prihodnje leto v okviru, kot pravijo pri BMW-ju, največje modelne ofenzive v zgodovini znamke.

BMW Concept 8 Series, kot se imenuje študija, napoveduje večino elementov prihajajočega serijskega avtomobila, ki bo, kot je povedal šef oblikovanja Adrian van Hooydonk, "razkošni športni avtomobil, ki bo bolj kot katerikoli drugi avtomobil utelešal nemoteno dinamiko in sodobno razkošje." Zanj je kot košček čiste avtomobilske fascinacije.

Serija 8 bo oblikovno seveda čisti BMW, kar bo nakazoval predvsem prednji del z velikima ledvičkama in velikimi vstopniki za zrak, karbonskim spojlerjem in laserskimi žarometi. Boka bosta mišičasto oblikovana, strešna linija bo športno ukrivljena, na agresivnem zadku pa bodo izstopali zašiljene luči, dve izpušni cevi in pripomočki za optimalno aerodinamiko. Za študijo so razvili posebno sivo-modro barvo 'Barcelona Grey Liquid' z zelo svetlikajočimi se pigmenti. K športnemu videzu in lastnostim bo pripomogla tudi platforma CLAR, ki si jo bo serija 8 delila z novima petko in sedmico, prav tako pa si bo z njima seveda delila tudi digitalno armaturno ploščo in sistem iDrive.

Potniška kabina študije je oblikovana precej minimalistično, s čimer naj bi pripomogla k temu, da se bo voznik bolj posvetil sami vožnji. Sedeži z ogrodjem iz ogljikovih vlaken so oblečeni v kakovostno usnje, volanski obroč ima krake iz ročno poliranega aluminija, z boljši občutek pa poskrbijo dodatki iz vidnega karbona.

O motorjih ni bilo povedanega nič, a lahko sklepamo, da bodo podobni kot v vrhu motorizacije BMW-ja serije 7. Pričakujemo lahko tudi priključno-hibridni pogon. BMW sicer pripravlja tudi dirkalnik na osnovi serije 8, BMW M8 GTE, ki bo dirkaški debi predvidoma doživel januarja na dirki 24 ur Daytone, z njim pa se bodo odpravili tudi na dirko 24 ur Le Mansa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol