Pričakovanja nemške avtomobilske industrije negotova, tu pa so tudi razlogi za to

3. 11. 2022
Deli
Pričakovanja nemške avtomobilske industrije negotova, tu pa so tudi razlogi za to (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Pričakovanja nemških avtomobilskih proizvajalcev in njihovih dobaviteljev so se oktobra občutno poslabšala, v najnovejši raziskavi ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik pričakovanj za celotno nemško avtomobilsko industrijo je s septembrskih -6,3 točke oktobra potonil na -35,3 točke.

"Avtomobilske proizvajalce in dobavitelje skrbi kolaps povpraševanja," je najnovejšo raziskavo komentiral Oliver Falck iz Ifa.

Kazalnik naročil je bil oktobra pri -26,2 točke, kazalnik povpraševanja pa pri -38,1 točke. Oba sta bila pod septembrsko vrednostjo. Kazalnik trenutnih razmer je oktobra prav tako padel, a le z -5,1 točke na -5,7 točke, so zapisali pri Ifu.

Preberite še: Pred zimo opozorila glede splošnega pomanjkanja naftnih derivatov. Razkrivamo, kakšne so napovedi za Slovenijo

Krepko so se znižali tudi zaslužki avtomobilskih družb. Kazalnik ocene poslovanja za drugo polovico leta je padel na -59,7 točke, potem ko je bil v prvi polovici leta pri 33,8 točke. "Prodajne cene so višje, povpraševanje izhlapeva, stroški materiala in proizvodnje se višajo," je razloge za padec dobičkov nanizal Falck. Podjetja nameravajo sicer po navedbah Ifa v prihodnjih mesecih izdelati več avtomobilov.

Še bolj se je poslabšalo razpoloženje med dobavitelji. "Knjige naročil se še naprej tanjšajo, v prihodnjih mesecih bodo izdelali manj," je dejal Falck. Kazalnik pričakovanj je padel na -37 točk, potem ko je bil septembra pri -30,7 točke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord