Prvi električni BMW M3 dobiva obris

19. 9. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Frank Weber je ob predstavitvi nove serije 5 novinarjem med drugim razkril, kdaj prihaja električni M3.

Vodja razvoja pri BMW Frank Weber naj bi ob robu predstavitve nove serije 5 govoril tudi o prihodnosti M v povezavi z novo generacijo avtomobilov Neue Klasse, kot poročata britanska Autocar in Auto Express. Pred kratkim je BMW namreč predstavil koncept z novo tehnično osnovo, ki naj bi že leta 2025 postal prva serija 3 na električni pogon.

BMW

Weber je v pogovoru omenil, da bo leta 2027 avtomobil dobil tudi M različico s štirimi električnimi motorji in s potencialom za okoli 1000 kW moči. Čeprav tolikšne moči ne bodo potrebovali, kot pravi Weber: "Morda se bomo z močjo dotaknili modela XM ali X5 M. Ampak to sta težka avtomobila in nekaj moči le potrebujemo za prepoznavne M občutke." Naslednji M3 bo imel torej električni pogon, čeprav naj bi se bencinski ob njem prodajal še nekaj časa, šestvaljnik je namreč pripravljen na Euro 7.

BMW

Weber je sicer ponudil še precej zanimivih informacij. Novo krmilno enoto, ki bo upravljala vsak motor posebej, je označil kot "heart of joy". V novo, centralizirano krmilno enoto bodo pravzaprav združili upravljanje pogona (vključno z baterijo), podvozja in nadzora stabilnosti in temu nekoliko domišljavo pravijo "hand of god". In ta "božja roka" v obliki računalnika bo morala biti v prihodnosti še toliko zmogljivejša.

Preberite tudi: Tako si Bavarci predstavljajo prihodnost znamke

Weber je ob tem omenjal pomembnost interakcije z voznikom, kar bo za M oddelek ključni izziv. Kolegi novinarji so ga med drugim vprašali tudi o tem, ali bodo poskušali simulirati menjave prestav za več občutka vključenosti. Weber pravi, da se zavedajo, da voznik potrebuje referenčne točke v obliki prestavljanja, prestavnih indikatorjev na volanu, ter seveda zvoka že zaradi občutka hitrosti. In da razmišljajo o različnih načinih, kako bi vozniku zagotovili tovrstne povratne informacije.

Prihodnje leto kup novosti

Vodja BMW M Franciscus van Meel je za Autocar potrdil tudi, da za prihodnje leto pripravljajo športno osredotočeno različico M4 CS. Obenem prihajata osvežena M3 in M4, seveda pa pričakujemo tudi novi M5 s priključnim hibridnim pogonom in Touring karoserijsko različico.

 

Preberite še: Redek češki dragulj je zdaj vreden več kot sto tisočakov

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?