Prvi restomod za jubilejnih 40 let

18. 8. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Restomod prenove so vse manjkrat rezervirane le za Porsche 911.

Junija je minilo že štirideset let, odkar so pri Fiatu predstavili štirikolesno gnano različico prve generacije Pande. Avto, ki je mobiliziral ljudi po italijanskih alpskih vaseh, je še danes marsikje nepogrešljiv. V tistem času, ko so v sodelovanju s Styer-Puchom v malo mestno Pando spravili resen štirikolesni pogon, se je tovrstna ideja zdela nora, a prav majhne dimenzije so na koncu bile močan as v rokavu Pande.

Niels van Roij Design

Pando 4x4 poganja štirivaljnik z litrom delovne prostornine in 36 kW moči. Ta se prenaša na vsa štiri kolesa prek štirikolesnega pogona, ima pa tudi izrazito kratko prvo prestavo in togo zadnjo premo. Pod pokrovom spredaj je pospravljeno rezervno kolo v polni velikosti. Panda 4x4 Sisley je bila kasneje omejena izdaja s kovinsko barvo, merilnikom naklona, belimi platišči, strešnim prtljažnikom in šobami za pranje žarometov, ki je leta 1989 potem postala serijska.

Na Nizozemskem so ob jubileju pripravili restomod

Ob jubileju Fiata Pande 4x4 so pri podjetju Niels van Roij Design temeljito obnovili primerek Pande 4x4 Sisley in jo poimenovali Piccolo Lusso. Predstavljajo jo kot "poklon elegantnosti in funkcionalnosti". Karoserija je pobarvana v svetlo modro barvo "Azzurro Blu", ki spominja na morje. V enaki barvi so jeklena platišča, pobarvani pa so tudi odbijača, ohišji stranskih ogledal in drugi zaščitni deli karoserije, ki izvirno niso bili v barvi karoserije. Pando so osvežili tudi z majhnimi potezami, kot so prozorni smerniki.

Niels van Roij Design

Notranjost izvornega avtomobila je bila v slabem stanju in oblazinjenje so s kombinacijo rjavega in belega usnja po vzoru mediteranske arhitekture izdelali na novo - za sedeže, vratne obloge in armaturno ploščo. Na voznikovi instrumentni plošči je seveda tudi merilnik naklona. V prtljažniku so dno prekrili s tikovino za merico mediteranskega jahtnega prestiža. Po karoseriji in v notranjosti so posejani tudi logotipi Sisley.

Niels van Roij Design

Za zdaj so izdelali le eno, na prodaj pa je za 30.000 evrov.

Preberite še: Teslin velikan bo očitno imel zelo impresiven obračalni krog (VIDEO)

BONUS VIDEO: Paša za oči: akcijska montaža enega najbolj zaželjenih športno-družinskih avtomobilov letošnjega leta!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol