Mogoče za to ameriško znamko niste slišali - prav mogoče je, da vas bo presenetila! In zdaj so obljubili tudi prihod v Evropo!

11. 3. 2024 | Janoš Pečnik
Deli

Ameriški Rivian je predstavil kar dva nova modela in oba naj bi v nekaj letih prišla tudi v Evropo.

Rivian je še vedno sveže ameriško podjetje, ustanovljeno leta 2009 in je eden vidnejši predstavnikov novega vala proizvajalcev izključno električnih avtomobilov. Doslej so za severnoameriški trg izdelovali R1, velik SUV, ki je bil na voljo tudi v poltovornjaški (pickup) izvedenki.

Rivian R3

Rivian R3

Rivian

To sta avtomobila, ki jih bomo v prihodnjih letih videli tudi pri nas

Sedaj pa so predstavili kar dva nova, nekoliko manjša modela, s katerima nameravajo v prihodnjih letih tudi v Evropo. R2 je novi križanec z električnim pogonom, ki se po velikosti primerja s Teslo Y in prihaja leta 2027, R3 pa SUV v velikosti BMW-ja X3, ki naj bi ga začeli proizvajati leto prej. R2 bo v ZDA stal okoli 45.000 dolarjev.

Rivian

Oba imata prepoznaven Rivianov oblikovni izraz. R3 je na videz sicer zanimivejši, v njem prepoznam elemente evropskih kombilimuzin iz osemdesetih let. R3X je potem njena oblikovno zanimivejša in športnejša izvedenka.

Preberite tudi:

Narejena bosta na novi tehnični osnovi z izboljšanimi proizvodnimi procesi (predvsem pri ulivanju) in baterijskim sklopom, ki bo konstrukcijsko integriran. Prav tako obljubljajo napredne avtonomne funkcije z enajstimi kamerami, petimi radarskimi senzorji in zmogljivo strojno računalniško platformo.

Rivian R3

Rivian R3

Rivian

Informacije so zaenkrat še bolj skope, ampak...

Petsedežni R2 v dolžino meri 4,715 metra, obenem je višji (1,7 metra) in robustnejši, medosna razdalja meri 2,935 metra. Na voljo bosta s tremi različnimi pogoni s po enim, dvema in tremi električnimi motorji, pri čemer bo najmočnejši zmogljivejši od trenutno najzmogljivejše Tesle Y (do 97 km/h pod tremi sekundami). V ponudbi bosta dve različni bateriji - podatkov še ni, zmogljivejša pa naj bi omogočala blizu 500 kilometrov dosega.

Rivian R3X

Rivian R3X

Rivian

Rivian se sicer predstavlja kot avanturistična znamka in takšni so tudi avtomobili. R2 ima pod seboj kar 250 mm razdalje do tal, obenem pa priročne rešitve, kot so sedeži, ki se po celotnem avtomobilu zložijo v ravno površino, pa potem pripomočki, kot je prenosen grelec za roke, svetilka, uporabni predali za shranjevanje okoli vozila in podobno.

Preberite še