Putin je severnokorejskemu kolegu podaril štirikolesni dragulj

Putin je severnokorejskemu kolegu podaril štirikolesni dragulj (foto: Profimedia)
Profimedia

Ruska luksuzna limuzina Aurus Senat za osebno uporabo severnokorejskega voditelja Kim Jong Una

Ruski predsednik Vladimir Putin se ob kritikah in grožnjah zahodnim državam glede vpletanja v »posebno vojaško operacijo« v Ukrajini, hkrati dobrika zaveznikom iz prijateljskih držav. Mednje spada tudi severnokorejski vladar Kim Jong Un, ki mu je Putin pred kratkim podaril rusko državniško limuzino Aurus Senat.

Profimedia

To je za rusko tiskovno agencijo RIA potrdil tiskovni predstavnik predsedniškega urada Dmitrij Peskov. Aurus Senat je namenjen Kimovi "osebni uporabi" in ga je ruska stran predala njegovim najožjim zaposlenim, je poročala uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Aurus je biser ruskega motorznanstva

Avtomobil, katerega razvoj je ruski predsednik naročil leta 2019, po videzu spominja na Rolls-Royceove modele. Gre za Različico z dolgo medosno razdaljo ki je dolga kar 6,62 metra in jo poganja 4,4-litrski motor V8, ki ga je razvil ruski raziskovalni inštitut za motoroznanstvo (v razviju sta menda sodelala tudi Porsche in Bosch).

Motor zmore 434 kilovatov (590 KM) in največji navor 880 njutonmetrov. Podaljšana verzija, ki je oklepljena po standardih za rusko vlado menda tehta kar 6,2 toni in jo poganja zmogljivejša verzija motorja s 634 kW (862 KM). In po dostopnih podatkih naj bi taka verzija navadnega meščana vejala blizu milijon evrov.

Profimedia

Kimova vplivna sestra Kim Yo-jong se je zahvalila ruski strani in poudarila, da je darilo jasen dokaz posebnih osebnih vezi med voditeljema. Vsi pa nad Putinovo gesto niso navdušeni; Južna Koreja je darilo kritizirala kot morebitno kršitev sankcij ZN, ki med drugim prepovedujejo dobavo luksuznih avtomobilov Severni Koreji.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol