Sistem, ki spremlja voznikovo mentalno stanje

6. 1. 2016
Deli
Sistem, ki spremlja voznikovo mentalno stanje (foto: Harman)
Harman

Nevarna vožnja kot posledica voznikove preutrujenosti, prevelike nezbranosti ali nemirnosti bi lahko postala preteklost. Pri Harmanu namreč razvijajo sistem, ki bo stalno nadzoroval voznika in se odzival na njegovo stanje.

V podjetju Harman International Industries so namreč razvili sistem, ki s kamerami v območju voznikovega delovnega prostora spremlja morebitna povečanja odprtosti voznikove zenice, ki so znak voznikove duševne preobremenjenosti. Ko sistem zazna, da se voznik ne odziva tako kot običajno, drugim varnostnim sistemom v avtomobilu pošlje signal, naj svoje delovanje prilagodijo njegovemu stanju.

Različne kamere postajajo v potniških prostorih sodobnih avtomobilov vse bolj pogoste, saj služijo različnim sistemom, vse od zaznavanja zasedenosti sedežev do zaznavanja voznikove utrujenosti, zato Harmanovim inženirjem pori razvoju njihovega sistema v avtomobile ni bilo treba dodajati novih, ampak so obstoječim le naložili dodatna opravila. Po zaslugi sistema za nadzor voznikovih zenic je tudi odpadla potreba po kompleksnih tipalih, ki bi jih sicer vgradili v sedeže in volanske obroče.

Kamere v tem primeru neprestano spremljajo odprtost voznikove zenice, softverski algoritem pa natančno analizira podatke ter izolira in zazna odzive v primeru visokih mentalnih obremenitev. Nadzorni sistem avtomobila pridobljene podatke izkoristi za prilagoditev stanju voznika, tako da denimo mobilni telefon prestavi v stanje nedostopnosti ali pa voznika razbremeni z povečanjem občutljivosti določenih varnostnih sistemov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol