Slabši avgust je oklestil skromen prodajni prirastek

Najbolje še vedno kaže Volkswagnu, pri lahkih gospodarskih vozilih, kjer je prodaja skoraj enaka lanski, pa Renaultu.

Slovenski avtomobilski trg po katastrofalno slabi prodaji novih avtomobilov v lanskem letu po dveh tretjinah leta še izkazuje prodajni prirastek, vendar ga je nekoliko oklestila slaba prodaja v minulem poletnem mesecu. Avgusta je bilo prvič registriranih 3240 novih osebnih avtomobilov oziroma 99 manj kot v enakem lanskem mesecu. To je povzročilo tudi upad letnega prirasta prodaje, ki se je s 4,87 odstotka po prvih sedmih mesecih znižal na 4,07 odstotka. V prvih dveh tretjinah leta so slovenski kupci obogatili vozni park s 34.982 novimi avtomobili, v enakem lanskem obdobju pa jih je bilo 32.982.

Profimedia

Največji del tržne pogače si je uspelo odrezati Volkswagnu, ki med znamkami vodi s 5298 prodanimi avtomobili, kar predstavlja udobno prednost pred drugouvrščeno Škodo, ki je »pobrala« 3611 z razmeroma majhno prednostjo pred Renaultom, ki je s 3528 prodanimi avtomobili na tretjem mestu. V deseterico znamk z najboljšo ponudbo so se zvrstili še Toyota, Kia, Peugeot, Hyundai, Dacia, Audi in Citroën.

Pri najbolje prodajanih modelih ostaja na vrhu Škoda Octavia, ki je tik pred koncem prvega polletja s prestola snela zdaj drugouvrščenega Renaultovega Clia, medtem, ko je Capturja s tretjega mesta izpodrinil Volkswagen T-Roc. Sledijo Toyota Yaris Cross, Tesla model Y, Volkswagen Tiguan, Volkswagen T-Cross, Škoda Kamiq in Volkswagen Taigo, iz deseterice pa je izpadla Dacia Sandero.

Ford Transit Custom je že drugo leto zapored najbolje prodajano lahko gospodarsko vozilo.

Ford Transit Custom je že drugo leto zapored najbolje prodajano lahko gospodarsko vozilo.

Ford

Medtem je pri lahkih gospodarskih vozilih prodajna krivulja še vedno obrnjena navzdol, letos jih je bilo prodanih 4954, v enakem lanskem obdobju pa 4987, s čimer se je primanjkljaj z 2,69 znižal na 0,66 odstotka. Med znamkami je na vrhu Renault, drugi je Ford in tretji Volkswagen, med modeli pa v zmagovalnem slogu nadaljuje Ford Transit Custom, ki je pustil za seboj Renaultovega Mastra, Citroënovega Jumperja ter Volkswagnova modela Crafter in Caddy.

Preberite še: To je napaka, ki je "zaprla" Toyotine tovarne

BONUS VIDEO: Terenska dirka: Novi Volkswagen Amarok proti enduro gorskemu kolesu!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol