Marsikdo ne bo srečen, a Nemce bodo nadomestili Rusi in Kitajci

Izbira se bo precej zožila, predvsem pa (najbrž) pocenila.

Ministrstvo za industrijo in trgovino je pripravilo seznam avtomobilov za prednostno uporabo javnih uslužbencev. Seznam vključuje avtomobile ruskih in kitajskih znamk, ki jih izdelujejo v Rusiji po posebnih naložbenih pogodbah. Na seznamu priporočajo nakup večine modelov znamke Lada, Aurus in Moskvič, med priporočenimi pa sta tudi kitajski znamki Evolute in Haval.

Seznam je nastal po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin na začetku septembra uradnikom naročil, naj preidejo na domače avtomobile, ustrezno poročilo o izvršitvi pa morajo predložiti do 1. februarja prihodnje leto.

Trenutno so vozni parki uradnikov zvezne in regionalnih oblasti sestavljeni iz tujih avtomobilov. Za visoke uradnike so bili kupljeni avtomobili poslovnega razreda BMW serije 5, tisti z nekoliko nižjim položajem pa so pretežno vozili Fordov Mondeo.

Ker se vozni parki amortizirajo, bodo obstoječa vozila zamenjali z domačimi modeli istega razreda. To pomeni, da bodo za zvezne uradnike najverjetneje kupili prestižne Auruse, za regije pa bodo izbrali avtomobile iz cenovno ugodnejših segmentov, to bodo torej najverjetneje modeli Lada, Moskvič in Evolute.

Preberite še: Volvo se je dokončno umaknil. Kaj zdaj?

BONUS VIDEO: To so skrite slabosti (in prednosti) električnih avtomobilov!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol