Ta avto bo imel tri zaslone in selfi kamero!

23. 2. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Predstavitev nove generacije Mercedesa E (W214) je vse bližje, iz Stuttgarta pa za uvod prihajajo fotografije notranjosti, ki se močno nagiba k električnemu EQE, kar je na neki način tudi logično. 

Najbolj očitna stvar v notranjosti so zasloni. Že brez doplačilnega sta na voljo dva, pred voznikom in na sredinski konzoli. Kot dodatna možnost je na voljo še MBUX Superscreen, ki se razširi tudi pred sovoznika.  Klasični zračniki so se umaknili dolgemu, ventilacijskemu pasu, nameščenemu nad armaturno ploščo.

Močno posodobljen je sedaj tudi projekcijski zaslon na sprednjem steklu, ki je povzel veliko funkcij aktualnega razreda S in električnih avtomobilov s platforme EVA. Ambientalna osvetlitev v novem razredu E sodeluje z glasbo, hkrati pa deluje tudi kot opozorilni signal različnih funkcij, med drugim tudi parkirnega pomočnika in varnostnih sistemov. 

Pester nabor aplikacij

Novi sistem MBUX se naslanja na tistega, predstavljenega v električnem SUV EQE. V nadaljevanju bo na voljo tudi z različnimi aplikacijami, kot so igra Angry Birds, TikTok, Vivaldi, Webex, Zynk in Zoom. Slednji bo podprt tudi z opcijsko video kamero, nameščeno nad armaturno ploščo, ki bo ob mirovanju vozila uporabniku omogočala video konference. 

Tretji zaslon za voznika ne bo moteč

Sistem DLC (Dual Light Control) bo sopotniku omogočal gledanje video vsebin, ne da bi pri tem motil voznika. Za slednje bodo skrbeli senzorji in kamere, ki bodo spremljali njegove oči in v primeru, da bi le-te zašle na zaslon, bodo slednjega za voznika zatemnili, medtem ko bo sovoznik lahko mirno užival naprej ob svojem najljubšem filmu. 

V novi razred E je pot našla tudi umetna inteligenca. Avto se bo namreč učil voznikovih navad, da bi mu tako olajšal vsakdanje opravke. Zgolj en primer. Ko se boste pripeljali pred zapornico, se bo avto sčasoma naučil, da je treba spustiti stransko steklo, da lahko vznik vzame listek. Na ta način bo uporabniku prihranil en opravek. 

Novi razred E lahko na cestah pričakujemo poleti, do takrat pa nam bodo pri Mercedesu novinca očitno odkrivali delček za delčkom.

Preberite še: Ta avto je v tem trenutku najbolj prodajan v Evropi!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol