Revolucionarni BMW nove dobe je že blizu proizvodnji - Preverite njegov videz!

6. 8. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Prvi konceptni avtomobil na tehnični osnovi Neue Klasse bo BMW predstavil že septembra, ta pa bo kot kaže blizu serijski različici.

BMW je v začetku leta predstavili koncept z električnim pogonom, ki napoveduje novo generacijo vozil, narejenih na novi tehnični osnovi, namenjeni le električnemu pogonu. Vision Dee je futuristično oblikovana limuzina srednjega velikostnega razreda z retro pridihom in naprednimi digitalnimi rešitvami (z idejo avatarja v avtomobilu), ki si jih danes morda še ne znamo najbolje predstavljati.

Sedaj pa je predsednik uprave BMW Oliver Zipse napovedal, da bo prvi model v okviru Neue Klasse kmalu pripravljen na proizvodnjo. Natančneje - koncept, ki ga bodo 2. septembra pripeljali na dogodek IAA Mobility v Münchnu, bo zelo blizu proizvodni različici, ki bo kmalu tudi na cesti, kot poroča Automotive News Europe. Pričakujemo lahko, da bo prvi model limuzina v velikosti serije 3 ali SUV segmenta D. Zipse je Neue Klasse opisal kot "megaprojekt". "Ni nič manj kot prihodnost znamke BMW, skupine BMW in naše ponudbe," je dodal. Letos bo delež električno gnanih avtomobilov v  prodaji BMW znašal 15 odstotkov.

PAŠA ZA OČI: akcijska montaža BMW M3 Touring

Proizvodnja modelov Neue Klasse naj bi se začela 2025 v novi tovarni v madžarskem Debrecenu, v Münchnu pa potem leto kasneje. Neue Klasse bo BMW sicer od leta 2026 izdeloval tudi v Shenyangu na Kitajskem in od leta 2027 v mehiški tovarni San Luis Potosi.

Preberite tudi: Musk do konca leta napovedal prihod povsem avtonomnih vozil

Avtomobili naj bi postavili nove mejnike na področjih dosega, zmogljivosti polnjenja in cene. Uporabljali bodo namreč nove, cilindrično oblikovane celice s kar 20 odstotkov boljšo energetsko gostoto, ter po 30 odstotkov večjo zmogljivostjo polnjenja in dosegom v primerjavi z današnjo tehnologijo. Obenem bodo za baterije uporabili precej manj kobalta in zmanjšali proizvodni izpust CO2 za 60 odstotkov. Imeli pa bodo tudi tehnologijo za raven avtonomnosti 2+ in 3.

Izraz Neue Klasse je za novo linijo svojih avtomobilov BMW v preteklosti že uporabil. Leta 1963 so predstavili model 1800 - limuzino, ki je pravzaprav establirala znamko na trgu srednje velikih limuzin in postala najbolj prodajan model znotraj serije.

Preberite še: Kaj, če z avtom zapeljete v globoko vodo? Že na videz nedolžna luža je lahko usodna!

BONUS VIDEO: Žiga Jelar: "zakaj je meni sploh tega treba, mar bi šel v nek šport, kjer bi dirkal z avtomobili."

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol