Takšni bodo AMG-ji prihodnosti! Vam je prvi koncept kaj znan?

20. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli

V Affalterbachu se že dodobra zavedajo dejstva, da bo prihodnost (najverjetneje) električna. S tem v mislih so razvili koncept Vision-AMG

Elektrika pri znamki Mercedes-Benz že danes igra zelo veliko vlogo, pa tudi oddelek AMG je pred časom predstavil svoj prvi električni avtomobil. Govora je seveda o električni predelavi modela SLS-AMG. Po letu 2025 pa se bodo pri AMG-ju začeli veliki premiki, saj bomo deležni prvih serijskih električnih avtomobilov. Kako bodo ti videti v realnosti pa sedaj nakazuje koncept Vision-AMG.

Preberite še: Preko 1.000 kilometrov z enim polnjenjem? Temu avtomobilu naj bi uspelo!

Gre za kupejevsko oblikovano limuzino, ki se odkrito spogleduje s pred nekaj meseci predstavljenim konceptom Mercedes-Benz EQXX, kar poudarjajo tudi pri Mercedesu. Gre torej za avtomobil, ki zaradi mehkih linij ob odsotnosti krilc ter drugih aerodinamičnih dodatkov deluje, kot da bi bil izdelan iz enega kosa. Ob tem pri AMG-ju poudarjajo, da gre kljub limuzinski zasnovi in dolgi medosni razdalji še vedno za pravega superšportnika.

Športni avti bodo bolj uporabni

No, o kakšne zmogljivosti bo športnik ponudil pri Mercedesu ne razkrivajo, znano pa je, da avtomobil temelji na platformi AMG.EA. Gre za povsem novo platformo, zasnovano praktično iz ničesar, enako pa velja tudi za baterijski sklop in elektromotorje. Gre za tako imenovane motorje z aksialnim pretokom, ki so jih razvili v podjetju Yasa, sicer v 100-odstotni lasti Mercedesa. Tovrstni motorji so v avtomobilskem svetu sicer še vedno relativno velika novost.

Ker gre za športen avtomobil – navkljub štirim vratom, pri čemer AMG-jevi inženirji s tem želijo sporočiti, da bodo v prihodnosti športni avtomobili hkrati tudi bolj uporabni – je povezava s formulo 1 precej na mestu. Ta se kaže v srebrni barvi in pa v trikrakih zvezdah, ki so razpršene po zadku vozila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol