Neverjetno. Tesli se pocenitve očitno bogato izplačajo

20. 7. 2023 | STA
Deli
Neverjetno. Tesli se pocenitve očitno bogato izplačajo (foto: Tesla)
Tesla

Kdo bi si mislil, da bo Tesla na račun radikalnih pocenitev svojih avtomobilov služila še bolje.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v drugem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim četrtletjem lani povečal dobiček za 20 odstotkov na 2,7 milijarde dolarjev, prihodki pa so narasli za 47 odstotkov na 24,9 milijarde dolarjev, so v sredo sporočili iz podjetja.

Tesli se je obrestovalo znižanje cen; prodaja je narasla za 83 odstotkov na 466.140 vozil. Rezultati so presegli ocene analitikov tako glede dobička na delnico kot tudi prihodkov.

Glavni izvršni direktor podjetja Elon Musk je trenutno makroekonomsko okolje opisal kot turbulentno, opozoril na vpliv visokih obrestnih mer na potrošnike in pripomnil, da se en dan zdi, da svetovno gospodarstvo razpada, naslednji dan pa je vse v redu.

Profimedia

Vodstvo podjetja je priznalo, da se je pomanjkanje ključnih surovin vključno z aluminijem in jeklom, nikljem, kobaltom, grafitom ter litijem zmanjšalo. Izzivom v dobavnih verigah v sporočilu za javnost sicer niso namenili posebne pozornosti.

Musk je cene vozil letos znižal že večkrat, kar je tudi posledica vse večje konkurence na trgu električnih vozil. Ford je na primer v ponedeljek napovedal znižanje cen za modele svojega električnega poltovornjaka F-150 Lightning za 10.000 dolarjev. Električnih vozil je po nekaterih ocenah zdaj že preveč za obstoječe zmogljivosti polnjenja.

Musk je napovedal tudi sodelovanje z drugimi avtomobilskimi velikani, vključno z General Motorsom in Fordom, da bi omogočil uporabo Teslinega omrežja za polnjenje električnih vozil.

Že marca je napovedal veliko novo tovarno v Mehiki. Nedavno se je o morebitnih naložbah srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in indijskim premierjem Narendro Modijem.

Letos namerava Tesla izdelati skupaj 1,8 milijona električnih vozil. Pozornost trga je trenutno usmerjena predvsem v futuristični tovornjak, ki ga je družba predstavila v soboto. Po Muskovih navedbah zanj vlada veliko zanimanje.

Cene delnic Tesle so se letos več kot podvojile, v sredo pa so se po objavi poslovnih rezultatov v podaljšanem trgovanju pocenile za 4,19 odstotka na 279,07 dolarja za delnico.

Preberite še: Zvočni sistem v avtu: za nekatere nepomembna, za druge ključna stvar

BONUS VIDEO: MG4: Je kitajski EV najboljši nakup v razredu?!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol