To se je Tesli zgodilo prvič v štirih letih. Kje je razlog za to?

5. 4. 2024 | STA
Deli
To se je Tesli zgodilo prvič v štirih letih. Kje je razlog za to? (foto: Profimedia)
Profimedia

"Pričakovali smo slabo prvo četrtletje, ampak to je pa popolna katastrofa," pravijo analitiki.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 8,5-odstotni medletni padec prodaje avtomobilov. Gre za prvi četrtletni padec v skoraj štirih letih, kar je znak, da učinki znižanja cen pojenjajo, podjetje pa se vse bolj spopada z naraščajočo konkurenco, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avtomobilski velikan je v letošnjem prvem četrtletju prodal 386.810 avtomobilov, kar je 8,5 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Glede na zadnje četrtletje lani je prodaja padla za 20,2 odstotka.

Profimedia

Tiči razlog na Kitajskem?

Po poročanju tujih agencij so rezultati odraz šibkega povpraševanja na kitajskem trgu, kjer se podjetje sooča z ostro konkurenco domačih proizvajalcev električnih avtomobilov.

Čeprav so analitiki pričakovali težko prvo četrtletje, saj je Tesla domnevno zmanjšala proizvodnjo na Kitajskem zaradi vzpona kitajskega proizvajalca električnih vozil BYD, pa so jih danes objavljeni rezultati močno presenetili.

Analitiki šokirani

Profimedia

"Pričakovali smo slabo prvo četrtletje, ampak to je pa popolna katastrofa. Na to gledamo kot na prelomni trenutek v zgodbi o Tesli za Elona Muska, da to obrne. V nasprotnem primeru bi lahko očitno bili pred nami temnejši dnevi, " je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik Dan Ives.

O slabših rezultatih prodaje avtomobilov v prvem letošnjem četrtletju je poročal tudi BYD. Skupno je prodal 300.114 vozil, kar je 43 odstotkov manj kot v zadnjem četrtletju 2023. Glede na isto četrtletje lani je medtem beležil 13,4-odstotno rast.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol