Toliko bo Toyoto stal zadnji izpad proizvodnje

31. 8. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Toliko bo Toyoto stal zadnji izpad proizvodnje (foto: Toyota)
Toyota

Po ustavitvi proizvodnje v vseh japonskih Toyotinih tovarnah se proizvodnja počasi vrača v normalo. A stroški bodo astronomski ...

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je danes vnovič zagnal 25 proizvodnih linij v 12 od svojih 14 tovarn na Japonskem. Še danes naj bi delo steklo tudi na drugih 28 proizvodnih linijah, so dan po popolni ustavitvi proizvodnje, ki so ji botrovale težave v sistemu za naročanje avtomobilskih delov, sporočili iz avtomobilskega velikana.

Težave so nastale zaradi ...

Kot so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili v Toyoti, so sistem vzpostavili na novo, kaj je povzročilo napako, pa še raziskujejo. Sumijo sicer, da je do težav prišlo zaradi posodobitve sistema. Možnost kibernetskega napada so izključili.

Posledica težav v sistemu, ki ga uporabljajo tako v Toyoti kot njenih dobaviteljih, je sicer bila, da niso mogli izvajati nabav delov, potrebnih za proizvodnjo.

Skupina Toyota, ki pod svojim okriljem združuje tudi manjša avtomobilska proizvajalca Hino Motors in Daihatsu, ima na Japonskem tovarne v Tokiu in še osmih prefekturah.

Vse tovarne je morala zapreti že marca, ko je zaradi kibernetskega napada prišlo do izpada sistema pri njenem domačem dobavitelju Kojima Industries. Takrat je prišlo do izpada proizvodnje okoli 13.000 vozil.

Pozneje je morala Toyota zaradi kibernetskega napada na računalniški sistem v pristanišču Nagoja operacije prekiniti še julija, in sicer za dva dni.

Koliko stane dnevni izpad proizvodnje?

Glede na to, da je povprečna globalna prodajna cena Toyotinega avtomobila 24.300 evrov, vse tovarne skupaj na japonskem pa dnevno proizvedejo 13.500 avtomobilov, bi bila lahko ocenjena izguba prihodkov kar okoli 330 milijonov evrov. Ali bo Toyota skušala nadomestiti ta izpad in kako bodo to storili, za zdaj še ni znano.

Preberite še: Poplave v Sloveniji ustavile Volkswagnovo proizvodnjo

BONUS VIDEO: Nam bodo naša najljubša spletna naročila kmalu začeli dostavljati na elektriko?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol