Toyoti tudi zaprtje tovarn ne more do živega

2. 11. 2023 | STA
Deli
Toyoti tudi zaprtje tovarn ne more do živega (foto: Profimedia)
Profimedia

Kljub temu da so imeli precej težav s prekinitvami proizvodnje, dobiček ne bo trpel. Nasprotno.

Japonska Toyota je v prvi polovici poslovnega leta več kot podvojila dobiček, ob čemer je dvignila celoletno napoved poslovanja. Čisti dobiček se je po šestih mesecih ustavil pri 2590 milijardah jenov (16,2 milijarde evrov), prihodki pa so bili z 21.980 milijard jenov (137,5 milijarde evrov) za skoraj četrtino višji kot v enakem lanskem obdobju.

V avtomobilskem proizvajalcu pričakujejo, da bodo v poslovnem letu, ki se bo zaključilo marca 2024, ustvarili 3950 milijard jenov (24,7 milijarde evrov) čistega dobička. Prvotno so ga napovedovali 2580 milijard jenov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, Toyota beleži izjemno poslovno leto, predvsem zahvaljujoč močnemu povpraševanju na Japonskem, v Severni Ameriki in Evropi.

Proizvodnja, ki so jo lani bremenile težave v dobavnih verigah, in veliko pomanjkanje čipov, si je opomogla, dodaja agencija. V prvi polovici leta je Toyota proizvedla rekordnih 5,06 milijona vozil. Globalno so jih prodali skoraj 5,2 milijona.

Kot so ob objavi polletnega poslovnega poročila še napovedali pri proizvajalcu, bodo v tovarno baterij v Severni Karolini v ZDA vložili dodatnih 13,9 milijarde dolarjev, potem ko so se v preteklosti zavezali, da bodo investirali 5,9 milijarde dolarjev.

Preberite še: Aston Martinu avtomobili niso več dovolj, lotili so se še koles!

BONUS VIDEO: Drift, reli in tovorna zver v enem? To je novi Raptor!