Trajnostni promet dobiva svoj "praznik"

21. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Nekatere evropske države kljub leporečju o trajnostni mobilnosti znižujejo ali ukinjajo subvencije za električne avtomobile. (foto: Bmdv)
Bmdv

Varen, cenovno dostopen in trajnosten javni prevoz je po navedbah ZN namreč lahko rešitev za številne družbene težave. Kdaj bomo torej "praznovali" dan trajnostnega prometa?

Od letos bomo 26. novembra obeleževali svetovni dan trajnostnega prometa, je ta teden sklenila Generalna skupščina Združenih narodov (ZN). Kot so pojasnili, želijo s tem spodbujati trajnostne oblike prometa ter izpostavljati pomen vseh oblik prometa za vsakdanje življenje.

Kot so ob tem sporočili iz Mednarodne zveze za cestni prevoz (IRU), odločitev ZN prepoznavajo kot potrditev nepogrešljive vloge prometa za družbo, gospodarski razvoj in varstvo okolja. "Svetovni dan trajnostnega prometa bo odlična priložnost za vsakega prebivalca tega planeta, da prepozna izjemen pomen prometa, predvsem cestnega, za vsakdanje življenje," so dodali.

ZN spodbujajo mednarodne organizacije, regionalne institucije in zasebni sektor k nadaljnjemu usklajevanju prizadevanj in k sodelovanju pri mobilizaciji finančne in tehnične pomoči državam, zlasti tistim v razvoju, za krepitev povezav med vsemi oblikami prevoza.

"Ključno je, da o pomenu in prednostih trajnostnega prometa ozaveščamo celotno javnost," so dodali pri IRU.

Trajnostni mobilnosti je namenjen tudi letošnji globalni teden varnosti cestnega prometa, ki pod okriljem ZN poteka ta teden. Varen, cenovno dostopen in trajnosten javni prevoz je po navedbah ZN namreč lahko rešitev za številne družbene težave.

Preberite še: Kdaj bodo s črpalk izginili logotipi OMV?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol