Tudi Skandinavci so »odklopili« Ruse in jih pustili na cedilu

15. 10. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli

Težave za ruske lastnike avtomobilov Volvo: po dvojnik izgubljenega ključa v Nemčijo za drag denar in vsaj poldrugi mesec čakanja.

Švedski Volvo (v kitajski lasti) je konec septembra uradno prenehal podpirati programsko opremo na ruskem trgu, toda lastniki avtomobilov so se šele zdaj začeli soočati s težavami. Številni uporabniki sicer ugotavljajo, da aplikacija Volvo On Call še vedno deluje. Omogoča odpiranje avtomobila z velike razdalje, zagon motorja in segrevanje kabine.

Zastopstvo za Volvo je v obvestilu navedlo, da programska oprema ne bo več delovala, poleg tega so lastnikom avtomobilov svetovali, naj ne izgubijo ključev, saj jih v Rusiji ne bo več mogoče programirati. Servisni svetovalci ob izgubi ključa priporočajo pot v tujino in tamkajšnjo izdelavo rezervnega ključa. Vendar v tem primeru nihče ne bo dal garancije.

Zato je verjetno, da se bodo lastniki svojih avtomobilov znamke Volvo skušali znebiti, saj bo problem tako rekoč nerešljiv. Eno od podjetij, ki programira ključe, ponuja izdelavo dvojnika ključa, izdelanega v Nemčiji, a to bo zahtevalo 45 – 60 dni in 950 evrov. Po onemogočanju programske opreme se bodo s težavami srečali ne le lastniki avtomobilov, ampak tudi strokovnjaki iz evropskih avtoservisnih centrov. Programska oprema jim je med drugim omogočala popravilo avtomobilov, a zdaj bo to težje.

Ruski trgovci z avtomobili so bili že odklopljeni od programske opreme za znamki Mercedes-Benz in BMW. Prav tako aplikacije niso na voljo za lastnike vozil Škoda, Kia, Infiniti in Renault.

Preberite še: Nemško-poljska avtomobilska ljubezen traja že 20 let

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol