Tudi v tej državi so dosegli mejnik tisoč kilometrov avtocest in hitrih cest

Tudi v tej državi so dosegli mejnik tisoč kilometrov avtocest in hitrih cest (foto: Profimedia)
Profimedia

V Romuniji so odprli nov odsek transilvanske avtoceste, a naslednjega ne bodo dokončali vsaj do leta 2026.

Romunija je po otvoritvi krajšega odseka transilvanske avtoceste uradno dosegla mejnik tisoč kilometrov avtocest in hitrih cest. Pravkar odprti 13,5-kilometrski odsek pa trenutno ne vodi nikamor, saj še ni povezan s hitrim cestnim omrežjem, ki je še v izgradnji.

Ko bo dokončana, naj bi transilvanska avtocesta povezala glavno mesto z zahodnim delom države. Rok za gradnjo je bil prvotno določen za februar letos, a je bil po besedah uradnikov podaljšan zaradi vremenskih razmer. "S temi kilometri je Romunija dosegla mejnik 1000 kilometrov hitrih cest, kar je pomemben dosežek, a ne zadosten," je na Facebooku dejal nekdanji minister za promet in notranje zadeve Lucian Bode.

Profimedia

"Prometna infrastruktura je hrbtenica, na kateri bo cvetelo romunsko gospodarstvo. Med projekti ni hierarhije; vse jih je treba upravljati z enako odločnostjo in odgovornostjo, da bi čim prej dokončali glavne prometne koridorje in povezljivost z Zahodno Evropo," je dodal. Na novo odprtem odseku avtoceste je 12 mostov in nadvozov in počivališča na obeh straneh.

Naslednji odsek transilvanske avtoceste od Suplacuja do Chiribișja, ki bo dolg 26 kilometrov, naj ne bi bil dokončan vsaj do leta 2026. Za ta odsek so bili organizirani nič manj kot štirje razpisi, na zadnjem pa sta se soočili dve podjetji. Podobno je tudi na drugih delih avtoceste. Na lestvici evropskih držav je bila Romunija leta 2020 na 20. mestu po skupnem številu kilometrov avtocest. Za primerjavo: v Sloveniji imamo 625 kilometrov avtocest in hitrih cest, največje avtocestno omrežje v Evropi pa ima s  6219 kilometri Nemčija.

Preberite še: To je (pravi) razlog, zakaj nemške avtoceste nimajo omejitve hitrosti

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol