Uvoz zahodnih avtomobilov je prepovedan, a z zvenečimi izjemami

Na seznamu avtomobilov, za katere je še dovoljen vzporedni uvoz v Rusijo, so sama prestižna imena, ki so magnet za ruske bogataše.

Čeprav je v ruski javnosti vse bolj slišati, da bi oblasti lahko omejile vzporedni uvoz avtomobilov, ki je nekakšen obvod za ukrepe, ki so jih zaradi vojne v Ukrajini sprejele zahodne države, rusko ministrstvo za industrijo in trgovino, ne namerava skrčiti seznama avtomobilskih znamk, za katere je dovoljen uvoz. Ta seznam se sicer redno pregleduje in ga je mogoče optimizirati, saj je trg nasičen in domača avtomobilska proizvodnja je spet v zagonu.

Vendar ministrstvo za industrijo in trgovino razmišlja o možnosti omejitve uvoza tistih avtomobilskih znamk, ki se že uradno prodajajo v Rusiji. Kot primer je izpostavljen kitajski križanec Geely Monjaro, ki ga je mogoče kupiti tako prek uradnih trgovcev kot z vzporednimi uvoznimi dobavami, v drugem primeru pa je lahko cena avtomobila nižja.

Hkrati ministrstvo za industrijo in trgovino že izvaja omejitve za avtomobile določenih znamk. Na primer, modele Renaulta je mogoče uvoziti v okviru vzporednega uvoza le po pridobitvi dovoljenja Avtovaza, ki je bil kot največji ruski avtomobilski proizvajalec do invazije v Ukrajino v Renaultovi lasti.

A kljub temu bi se (bogati) Rusi očitno še naprej radi vozili z avtomobili iz »neprijateljskih« držav. To dokazuje seznam modelov dovoljenega vzporednega uvoza, ki vključuje predvsem prestižne znamke, kot so Land Rover, Jaguar, Bentley, Hummer, Tesla, Mercedes-Benz, Maybach, Lexus, Infiniti, Lamborghini, Ferrari, Aston Martin, Porsche, Rolls-Royce, Maserati in Bugatti.

Preberite še: Novo poglavje popularnega Leva

BONUS VIDEO: Najini avtomobili, naivne napake in (nespametni) finančni nasveti!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol