V teh državah je avtomobilov z lažno kilometrino največ: kako visoko kotira Slovenija?

16. 10. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Uf, ta podatek vas utegne presenetiti.

Po statistiki ljudje avtomobile v povprečju menjamo na 3-5 let. Če kupujete rabljena vozila, je tako možnost, da ste žrtev goljufije kar 2-3-krat v desetletju. Kako tvegan je v resnici nakup rabljenega vozila?

Po podatkih strokovnjakov sodeč, se tveganje od države do države razlikuje.

Eden najpogostejših pomislekov ob nakupu rabljenega avtomobila so prevoženi kilometri. Čeprav je kaznivo manipulirati z njimi, nekateri prodajalci to vseeno uporabljajo.

Platforma CarVertical je v raziskavi, v kateri so upoštevali kar 900.000 poročil o zgodovini vozil, pridobili zanimive podatke, ki kažejo, kako pogosto je vrtenje kilometrov. In imamo slabo novico: precej!

Najslabše rezultate beležijo baltske države, na prvem mestu je Latvija, medtem ko sta Estonija in Litva zasedli 3. in 4. mesto.

V Latviji se je kar pri 24 % vozil izkazalo, da so imela prevrteno kilometrino. A baltske države predstavljajo le majhen avtomobilski trg. Za večje številke se splača preusmeriti na jug in vzhod.

Na drugo mesto lestvice se je namreč uvrstila Romunija, kjer je delež vozil s prevrteno kilometrino skoraj 20-odstoten. Nič manjši ni ta delež v Rusiji ali Ukrajini.  

Nemčija, ki velja za največje izvoznice rabljenih avtomobilov v Evropi, beleži kar 13,91 % primerov avtomobilov s prevrtenim števcem kilometrov. Precej visoko kotira tudi Švica.

Omeniti velja tudi Poljsko (12 %) in Madžarsko (14 %), s približno 10-odstotnim deležem pa sledijo države, kot so Hrvaška, Češka, Slovaška, Srbija in tudi Slovenija.

Delež avtomobilov s prevrteno kilometrino naj bi bil v Sloveniji 10,6-odstoten.

Veliko rabljenih avtomobilov prihaja iz nemškega, francoskega, belgijskega, nizozemskega in italijanskega trga. Kar 30 – 50 % teh avtomobilov, prodanih čez mejo na vzhod, naj bi po podatkih platforme CarVertical imelo lažne kilometre.

Čeprav se vam morda zdi, da lažni kilometri vendarle niso največji problem, pa so v resnici precejšen. Po podatkih Evropske komisije naj bi tovrstne prevare letno povzročile za 9,6 milijarde evrov škode.

Preberite še: Izšel je novi Avto magazin: Tu sta dolgo pričakovana Škoda Kodiaq in Volkswagen Tiguan, preizkusili smo BMW M2 in Ssang Yong Musso Grand. Slovo Renaulta Megana R.S. in še mnogo drugega ...

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

 

 

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol