Velika številka za majhen avtomobil, ki ima za seboj vznemirljivo zgodovino

Pred kratkim so pri Toyoti obeležili deset milijonov izdelanih primerkov Yarisa, ki je najuspešnejši model te znamke na stari celini.

Predzadnji marčevski dan je v Toyotini tovarni v Valenciennesu v severni Franciji delo  za nekaj minut zastalo, na stotine zaposlenih pa se je zbralo ob proizvodni liniji. Ne zaradi stavke ali pomanjkanja sestavnih delov, ampak zato, da so  z veselim mahanjem s predhodno razdeljenimi trobojnicami pospremili Yaris GR Sport, jubilejni desetmilijonti Yaris.

Yaris je tako peta Toyota, ki je dosegla to zgodovinsko prodajno znamko. Skoraj polovica jih je bila prodanih v Evropi, do konca februarja 2023 pa skupno 5.155.506 vozil. Mali avtomobil zdaj proizvajajo kot svetovni model v desetih državah po vsem svetu. Proizvodnja se je začela januarja 1999 v tovarni Takaoka v Aičiju na Japonskem.

V Evropi Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) proizvaja Yaris od leta 2001 in Yaris Cross od leta 2021. Takrat se je proizvodnja začela tudi tovarna v Kolinu na Češkem. Poleg tega v Walbrzychu na Poljskem izdelujejo bistvene komponente, kot so bencinski in električni motorji ter menjalniki, za tovarne v Franciji in na Češkem.

Yaris ima za seboj vznemirljivo zgodovino s številnimi premierami in nagradami. Mali avtomobil je bil prva Toyota, ki je svojo obliko dobila v evropskem oblikovalskem centru ED2. Avtomobil, dolg 3,61 metra, je s svojo visoko in prostorno karoserijo ponujal udobno in praktično notranjost, ki je presegala prostornost številnih vozil višjega razreda.

Tudi glede varnosti je bil Yaris po oceni Euro NCAP najvarnejši avto v svojem segmentu. Prvo generacijo je sprva poganjal 1,0-litrski bencinski motor s 50 kilovati (68 KM), ki je bil leta 1999 imenovan za mednarodni motor leta. Leto pozneje je bila petvratna tudi prva Toyota, ki je osvojila naslov Evropski avto leta. In tudi na Japonskem je bila Toyota Vitz, kot se model imenuje na domačem trgu, istega leta izbrana za avto leta.

Po vsem svetu je avtomobil sčasoma dobil druga imena. Avto, ki so ga na Japonskem tržili kot Vitz, je bil znan tudi pod imeni Platz, Echo, Belta, Vios in Scion iA, odvisno od različice in regije. Yaris se je na nekaterih trgih prodajal tudi kot Daihatsu Charade in Mazda 2. Deset milijonov prodanih avtomobilov pa se nanaša le na modele Yaris, Vitz, Yaris Cross in GR Yaris.

Druga generacija, ki je bila v Evropi predstavljena leta 2005, je bila na voljo kot tri- in petvratni model z dvema bencinskima in enim dizelskim motorjem ter športna različica TS s 97 kilovati (132 KM). S tretjo generacijo Yarisa leta 2012 je prvič vstopil v segment majhnih avtomobilov polni hibridni pogon. S sistemsko močjo 74 kilovatov (100 KM) je bencinsko-električni hermafrodit ponudil najboljši izkoristek goriva v svojem razredu in vsaj del časa omogočil vožnjo v povsem električnem načinu brez emisij izpušnih plinov. Po veliki prenovi leta 2017 in Toyotini udeležbi na svetovnem prvenstvu v reliju FIA (WRC) so leta 2018 dodali paleti modelov Yaris GR Sport.

Četrta generacija, ki je bila predstavljena leta 2020, je dobila veliko bolj športen dizajn in je prvi model, ki so ga po vsem svetu prodajali pod enotnim imenom Yaris. Nova izdaja je bil prvi kompaktni avtomobil, izdelan na modularni platformi Toyotine nove globalne arhitekture, ki je izboljšala vozno dinamiko in udobje. Učinkovitost pogonskega sklopa so povečali za 22 odstotkov, zmogljivost hibridnega sistema na 85 kilovatov (116 KM) in ga optimizirali do te mere, da je zdaj mogoče avtomobil voziti na elektriko do hitrosti 130 km/h. Yaris je prvič postal najbolje prodajan Toyotin model v Evropi.

Leta 2021 je sledila naslednja stopnja širitve z Yarisom Cross, ki upošteva splošni trend športnih terencev v razredu majhnih avtomobilov. Kmalu po predstavitvi je žirija 102 mednarodnih novinarjev iz 33 držav tega malega križanca s pogonom na vsa kolesa izglasovala za svetovni mestni avto leta 2022 (World Urban Car 2022) in hitro je postal eden najbolje prodajanih Toyotinih modelov v Evropi.

Preberite še: Kako lepa gesta! Možakarju je orkan uničil staro Toyoto, trgovec je pa njegovo zvestobo nagradil z …

Priporočamo za ogled: 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol