Video: Ford C-Max in Grand C-Max

7. 10. 2010
Deli

Ford bo C-Maxa obeh velikosti na največjih evropskih trgih začel prodajati konec leta, v Slovenijo pa naj bi prišel februarja prihodnje leto. V videu si lahko ogledate zanimivo predstavitev notranje razporeditve avtomobila.

Drugi rod C-Maxa je pravzaprav po videzu preprosto nadaljevanje prvega. Malo so ga posodobili. »Zadek smo zasnovali tako, da še bolj spominja na našo uspešnico, S-Maxa, « pravi šef Fordovega evropskega oblikovalskega oddelka in začetnik sedanje oblikovalske filozofije, tj. 'kinetičnega' dizajna, Martin Smith.

Do sredinega stebrička, torej konca prednjih vrat, sta obe C-Maxovi različici enaki, zadka pa prilagojena različnim potrebam. Običajen petsedežni je bolj športno oblikovan, tako kot je značilno za 'multi activity' avtomobile, kakršen naj bi bil C-Max, bolj športne in dinamične.

Grand C-Max pa je namenjen praktični rabi in se pohvali z več prostora za potnike in prtljago. To pomeni tudi zadnja bočna drsna vrata, kar je v tem razredu doslej imela le Mazda5. Grand C-Max pa je manjši od Mazde5, oziroma vsaj takšen vtis daje videz karoserije.

Ima pa podoben način prilagajanja notranjosti oziroma sedežne postavitve. Za voznikovim in sovoznikovim sedežem sta namreč (lahko) nameščeni še dve vrsti sedežev: v drugi trije in v tretji dva.

Tista v tretji imata zelo posrečen sistem zlaganja, ki omogoča, da lahko iz klopi s tremi sedeži z dvema potezama srednji sedež 'skrijemo' v sprednji desni, če pa je treba, potem oba preostala še preklopimo in dobimo zadaj v prtljažniku povsem ravno dno.

S tem Grand C-Max nadaljuje tisto, kar je s svojo prilagodljivostjo že pred nekaj časa uvedel večji S-Max.

Cene

Ford bo C-Maxa obeh velikosti na največjih evropskih trgih začel prodajati konec leta (novembra in decembra), v Slovenijo pa naj bi prišel februarja prihodnje leto. Zaradi tolikšne časovne oddaljenosti do začetka prodaje tudi dokončne cene še niso določene.

Pri petsedežnem C-Maxu lahko pričakujemo podobne cene kot doslej, to pa velja tudi za cene na nemškem trgu, ki so že znane (osnovna različica z opremo Ambiente in motorjem 1.6 Ti-VCT s 105 ‘konji’ stane 18.600 evrov). Tam bo doplačilo za novost, Grand C-Maxa, znašalo 1.500 evrov.

Ford načrtuje, da bo prihodnje leto v Evropi prodal okoli 118.000 obeh C-Maxov.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Avto magazina AM 21/2010, ki je v prodaji od 7. oktobra 2010.

max_video