Vinjete za slovenske avtoceste leta 2019 rožnate barve

10. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli
Vinjete za slovenske avtoceste leta 2019 rožnate barve (foto: Dars)
Dars

Nazadnje smo imeli rožnate vinjete v uporabi pred sedmimi leti, leta 2011, na prodajnih mestih pa se bodo pojavile s 1. decembrom.

Ena izmed pomembnejših pridobitev slovenskih avtocest je bila v tem letu uvedba elektronskega cestninjenja za tovorna vozila. Sistem se je začel uporabljati na začetku aprila, s tem pa sprožil težko pričakovan postopek rušenja cestninskih postaj.

In čeprav se že lep čas govori o uvedbi elektronskega cestninjenja tudi za osebna vozila (s tem pa tudi motorje ter kombije), se to vsaj še dobro leto dni ne bo zgodilo. Dars je namreč pred dnevi na družabnem omrežju Twitter objavil fotografije vinjet, ki jih bomo vozniki uporabljali za vožnjo po slovenskih avtocestah. Te bodo s prihodnjim letom obarvane v rožnato barvo.

Z uvedbo rožnate barve za avtocestne vinjete Dars sledi politiki ponavljanja barv na vsakih nekaj let. Tako kot letos so bile namreč v modro obarvane tudi vinjete v letu 2010, ki pa so jim nato v letu 2011 sledile rožnate. Nove vinjete bodo začele veljati že s 1. decembrom letos, medtem ko bo stare letne vinjete mogoče uporabljati do konca januarja 2019. Sprememb na področju veljavnosti vinjet ni, prav tako pa ni pričakovati sprememb pri cenah vinjet, kar pomeni, da bo v tem primeru za letno vinjeto za osebne avtomobile še naprej treba odšteti 110 evrov. Za vozila, katerih višina nad prvo osjo presega 130 centimetrov, bo za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za motorna kolesa pa 55 evrov.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem