Volkswagen zaustavil dobavo Golfa in Škode Octavie

19. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli

Razlog za popolno prekinitev so težave s sistemom za klic v sili.

Volkswagen je prejšnji teden najavil, da bo omejil proizvodnjo modela Golf VIII, kot razlog za to pa so navedli počasno prodajo na trgih, za kar je kriva napovedana negotova gospodarska situacija. Včeraj pa je postalo jasno, da bo Volkswagen do nadaljnjega ustavil proizvodnjo omenjenega modela, hkrati pa bo začasno zaustavil tudi proizvodnjo Škode Octavie. Razlog zaustavitve pa je pri obeh modelih isti.

Oba avtomobila si – tako kot v prejšnjih generacijah – delita precejšen del sestavnih delov, med drugim tudi sistem za samodejni klic v sili. Ta je v vseh novih avtomobilih, namenjenih trgom v Evropski uniji, postal del obvezne opreme z marcem 2018, pri Volkswagnu (kot so zapisali v sporočilu, namenjenemu reviji Autocar) pa so med rutinskim preverjanjem delovanja ugotovili, da se v posameznih avtomobilih pojavljajo motnje pri prenosu podatkov iz vozila, zaradi česar je nemogoče zagotoviti brezhibno delovanje sistema za samodejni klic v sili.

Proizvodnja obeh avtomobilov je bila tako do nadaljnjega zaustavljena, Nemci pa pričakujejo, da bo rešitev težave v obliki nove programske opreme pripravljena v juniju. Za vse že prodane avtomobile pa bodo v prihodnjih dneh organizirali vpoklic, v sklopu katerega bodo opravili posodobitev sistema in zagotovili njegovo brezhibnost.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol