Volkswagnov Sedric vas odpelje kamor želite

9. 3. 2017
Deli

Volkswagen je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil študijo avtonomnega avtomobila, ki so ga imenovali Sedric, zamislili pa so si ga kot osebnega šoferja, ki ga naročite zgolj s pritiskom na gumb.

Čeprav spominja na človeško ime, je ime študije okrajšava oznake 'self-driving car' , torej 'samovozeči avtomobil', ki se uvršča v 5. skupino samovozečih avtomobilov, kar pomeni, da človeškega voznika sploh več ne potrebuje. Hkrati tudi nima samo enega lastnika, ampak so mu pri Volkswagnu namenili povsem delitveno vlogo. Uporabniki imajo zato ob sebi vedno daljinski upravljalnik z gumbom, ki ga pritisnejo in počakajo, da se bo pripeljal ponje, jih prepoznal, jim odprl široka vrata v potniški prostor in jih odpeljal na njihov cilj. Daljinska napravica je opremljena tudi z odštevalnikom časa, ki naročniku pove, kako dolgo bo čakal na avtomobil.

V avtomobilu se lahko potniki, prav tako kot bi se z osebnim pomočnikom, tudi pogovarjajo z avtomobilom o rečeh kot so destinacija in kako priti tja, čas vožnje, trenutna prometna situacija ali pa predlog za kratek postanek na poti. Med vožnjo lahko tudi počnejo kar jih je volja, vetrobransko steklo pa se lahko spremeni tudi v velik zaslon v tehnologiji OLED, ki služi tudi za komunikacijo in razvedrilo v obogateni resničnosti.

Sedrica, ki je nastal v sodelovanju med Volkswagnovima središčema v Potsdamu in Wolfsburgu, so tudi oblikovali tako, da samodejno vzbudi zaupanje ter občutke varnosti in domačnosti. V osnovi je namenjen dvema potnikoma, ki jima je namenjen udoben kavč na zadnjem delu, z možnostjo še dveh sopotnikov na manj udobnih sedežih, za domačnost pa poskrbita tudi ureditev v lesu in usnju ter majhen vrtiček za vetrobranskim steklom.

Kaj pa pogon? Cedric je pravi električni avtomobil s ploskimi baterijami na dnu avtomobila in nizko vgrajenimi elektromotorji, da seveda čim več prostora ostane namenjenega potnikom.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk