Volvo z avtomobilom brez ključa

26. 2. 2016
Deli

Volvo bo verjetno postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki bo svojim kupcem ponudil avtomobil brez ključa. Namesto njega bosta dovolj pametni telefon in povezava Bluetooth.

Na sejmu Mobile World Congress v Barceloni so namreč prikazali aplikacijo za mobilne telefone, ki bo otipljivi ključ preko povezave Bluetooth nadomestila z digitalnim, shranjenim na mobilnih telefonih uporabnikov avtomobilov.

Digitalni ključ bo uporabnikom avtomobilov omogočil veliko več fleksibilnosti in jim omogočil tudi smotrnejšo izrabo ugodnosti, ki jih prinaša delitev avtomobilov. Na voljo jim bodo vsa opravila sedanjih ključev, kot so oklepanje in zaklepanje vrat ter zagon motorja, a bodo v svojo aplikacijo lahko denimo shranili ključe za več avtomobilov, s čimer bodo po potrebi brez nadležnih izmenjav fizičnega ključa lahko uporabljali različne avtomobile. S pomočjo aplikacije bodo denimo lahko kjerkoli na svetu najeli avtomobil in ga plačali, potem pa jim bo podjetje preprosto poslalo ključ najetega avtomobila. Ko bodo prišli na destinacijo, bodo avtomobil poiskali s pomočjo navigacije GPS in se odpeljali ter se s tem izognili nadležnemu čakanju v vrstah poslovalnic. Navsezadnje bodo lahko ključ poslali tudi na mobilni telefon tistega, ki mu bodo posodili avtomobil, pa naj bo to družinski član, sodelavec ali kdo drug.

Kot pravijo pri Volvu, bi radi z novo aplikacijo predvsem olajšali življenje lastnikom njihovih avtomobilov. Z digitalnim ključem bi lahko tudi precej spremenili način uporabe avtomobilov, saj bi bila delitev veliko lažja. Namesto, da povprečni avtomobili večino časa stojijo na parkirišču, bi jih lahko denimo uporabljali tisti, ki jih trenutno potrebujejo.

Volvo bo digitalni ključ spomladi praktično preskusil v okviru svojega podjetja za "car sharing" Sunfleet, leta 2017 pa bo kupcem ponudil omejeno število z njim opremljenih avtomobilov. Za tiste, ki bodo to želeli, bodo še naprej na voljo tudi klasični ključi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol