Za predelanim Golfom GTI osme generacije se trud očeta in hčerke

16. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli

Pri Volkswagnu so očitno prepoznali slog, v katerem lastniki novejših primerkov pogosto predelujejo svoja vozila

Volkswagen Golf GTI velja za pravo avtomobilsko legendo in začetnika razreda hitrih kombilimuzin. A medtem ko pri Volkswagnu z vsako novo generacijo Golfa predstavijo tudi novo generacijo izvedenke GTI, najbolj kultna še vedno ostajata prva in druga generacija modela, ki sta na ceste zapeljali že pred več kot tremi oziroma štirimi desetletji. Še več, Služita namreč tudi kot navdih sodobnim predelavam.

Prav zanimiva predelava je tako nedavno nastala v Združenih državah Amerike, temelji pa na Golfu GTI druge generacije iz leta 1984, ki ga že nekaj let predeluje in zanj vzorno skrbi navdušenec nad modelom, Brock Bickford iz Evansvillea. Kar je še posebej zanimivo je dejstvo, da gre za vozilo, ki ga Bickford od samega začetka obnavlja in predeluje skupaj s svojo, tedaj sedem let staro hčerko. Avtomobil sta nato prvič javnosti predstavila leta 2019 in tedaj pritegnila tudi pozornost ameriške veje Volkswagna ter še enega navdušenca znamke, Jamieja Orra.

Poudarek (izključno) na videzu

Orr in skupina Volkswagnovih inženirjev ter Sean Maynard, strokovnjak za marketing so namreč vzeli novega Glofa GTI in se lotili tradicionalne predelave v slogu 80. let. To pomeni, da so zmogljivosti avtomobila in motorja pustili praktično nedotaknjene, sprememb pa je bil deležen videz avtomobila.

Med ključnimi predelavami je tako namestitev novih, 19-palčnih platišč znamke BBS v zlati barvi in s poliranim robom. Nato je sledila vgradnja novih amortizerjev in vzmeti, ki omogočajo prilagajanje višine vozila znamke H&R, zatem pa je sledila še vgradnja izpušnega sistema znamke Borla. Kot zadnji korak je sledila namestitev prepoznavne grafike znamke BBS v črni in rdeči barvi ter rumene folije preko meglenk v odbijaču.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol