Zakaj sta zmagala kar dva? Pravzaprav bi morali trije…

19. 11. 2021 | Matjaž Gregorič
Deli

Nova Renault Kangoo in Mercedes-Benz Citan sta osvojila prestižni naziv Mednarodni dostavnik leta 2022.

Na sejmu Solutrans v francoskem Lyonu sta bila nova Renault Kangoo Van in Mercedes-Benz Citan razglašena za skupna zmagovalca tokratnega 30. jubilejnega izbora Mednarodni dostavnik leta. Za njim se je na drugo mesto uvrstil Volkswagen Caddy, na tretjo stopničko pa so se zgnetli električno gnani četverčki Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Opel Combo in Toyota Proace City.

»Ko nagradni izbor vstopa v četrto desetletje, kljub visoki ravni tehnologije in inovacij, ki jih dosegajo proizvajalci in ob upoštevanju tržnih smernic, filozofija in cilji ostajajo nespremenjeni. Glavni kriterij za naziv je prispevek vozil k učinkovitosti, varnosti, trajnosti in okoljskim standardom v sektorju lahkih gospodarskih vozil. Za nagrado IVOTY 2022 so bili kandidati tradicionalni dostavniki na dizelski pogon in pester  izbor električnih različic. V izboru je bilo štirinajst novih vozil, ki jih je pred kratkim žiriji predstavilo enajst proizvajalcev lahkih komercialnih vozil,« je pojasnil Jarlath Sweeney, predsednik 24-članske novinarske žirije IVOTY.

Podelitev tudi za poltovornjake

Pri ocenjevanju novega Kangooja in Citana je žirija upoštevala večletni projekt sodelovanja med francoskim in nemškim avtomobilskim podjetje, pri čemer je vsaka znamka v skupni razvojni program vnesla svoje posebnosti in s tem edinstvene lastnost, s čimer sta na skupni osnovi nastali dve vozili z različnima karakterjema.

Pravzaprav bi morali biti zmagovalci trije, saj je del skupnega projekta tudi Nissan Townstar, a ker uradno še ni v prodaji, ga žirija ni mogla preizkusiti. Za Mercedes-Benz in Renault je to že četrta zmaga v izboru, Nemci so se z naslovom okitili v letih 1995, 1997 in 2005, medtem, ko so Francozi slavili v letih 1998, 2002 in 2012.

Vsako drugo leto od leta 2009 žirija podeljuje tudi nagrado za najboljši odprti terenski dostavnik. (IPUA). Pred razglasitvijo skupnega zmagovalca je nominirane kandidate ocenila in analizirala strokovna komisija na posebej organiziranem skupinskem preizkusu, ki je bil v začetku oktobra na Hrvaškem, blizu Zadra. Glasovanje je bilo tesno na koncu je med tremi vozili zmagala Toyota Hilux zmagala tik pred Isuzujem D-Maxom, Jeepom Gladiatorjem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol