Zlato priznanje za Hidrio

17. 9. 2015
Deli
Zlato priznanje za Hidrio

Gospodarska zbornica Slovenije je partnerstvu razvojnega centra SiEVA in Hidrie podelila zlato priznanje za najboljšo inovacijo leta – sistem za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka.

Sistem za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka je prebojna inovacija v svetu avtomobilizma, saj bo pripomogla k do 30-odstotnemu znižanju izpustov okolju škodljivih plinov in porabe goriva. Hidria z največjimi proizvajalci dizelskih motorjev že podpisala za več kot 110 milijonov evrov vredne strateške pogodbe za dobave sistema, ki bo od leta 2018 vgrajen v najmanj vsak tretji novo proizvedeni dizelski avtomobil na svetu. Takrat bodo na cesto zapeljala prva vozila z novimi, še strožjimi zahtevami glede izpustov, ki bodo bistveno manj onesnaževala okolje. Posebnost sistema je v povsem novem senzorju, vgrajenem v samo svečko neposredno poleg grelca v izgorevalni komori motorja, ki motorni elektroniki omogoča koordinacijo vseh zapletenih sodelujočih procesov za doseganje optimalnega procesa izgorevanja.

Hidria je sistem intenzivno razvijala 6 let in pri tem sodelovala z razvojnim centrom SiEVA, katerega pomemben član je, in z razvojnimi partnerji iz Nemčije, Francije in Japonske. Izdelovali ga bodo v Hidriini družbi Hidria AET iz Tolmina, ki z lastnim znanjem že pospešeno gradi proizvodnje linije zanj.

Hidria (Hidria Rotomatika) je poleg zlatega prejela še srebrno priznanje za razvoj t.i. Air Light proizvodnje linije, zaradi katere se je bistveno zmanjšala poraba materiala in energije pri proizvodnji lamel za elektromotorje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol