Zoe za projekt sončnega polnjenja

9. 4. 2016
Deli
Zoe za projekt sončnega polnjenja (foto: Renault)
Renault

Renault bo v sodelovanju z nizozemskim Utrechtom ter podjetjema ElaadNL in LomboXnet izvedel projekt pametnega polnjenja električnih avtomobilov s pomočjo sončne energije.

Utrecht bo postal testno območje za preskus možnosti polnjenja električnih avtomobilov z elektriko, ki bi jo v celoti pridobili s sončnimi celicami. Renault bo v projektu sodeloval s 150 električnimi avtomobili Zoe, podjetje ElaadNL bo upravljalo infrastrukturo in oblikovalo standarde pametnega polnjenja, podjetje LomboXnet pa bo odgovorno za samo gradnjo mreže javnih polnilnih postaj, ki jih bodo napajali s 44-kilovatnim tokom.

V prvi fazi projekta bodo po mestu postavili 100 sončnih polnilnih postaj, ki jih bodo napajali z 10.000 fotovoltaičnimi paneli, ki bodo postavljeni v okolici Utrechta. Hkrati z gradnjo povezovalne infrastrukture bodo razvijali tudi "car sharing" električnih avtomobilov na obnovljive vire električne energije, ki ga bodo lahko uporabljali meščani Utrechta. Kot pravijo, je Renault Zoe z možnostjo pametne povezave in možnostjo polnjenja z močjo 22 kilovatov zelo primeren za "car sharing" in aplikacije pametnega polnjenja.

V drugo fazo projekta bodo vključili partnerje, ki bodo razvili možnosti prenosa električne energije iz vozila v električno omrežje. S tem bi mreža polnilnic skrbela tako za polnjenje avtomobilskih baterij kot tudi za prenos energije iz baterij v električno omrežje predvsem v obdobjih, ko je poraba električne energije največja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol