Dakar 2023, prva etapa: najboljšim ne pride do živega prav nič

1. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Španski legendi Carlosu Sainzu se je sredi današnje etape predrla pnevmatika, a je še vedno uspel skozi cilj pripeljati z najboljšim časom.

El Matador, kot je vzdevek enega najstarejših dirkačev na dirki, je kmalu po začetku prve letošnje prave preizkušnje utrpel poškodbo pnevmatike, a jo je uspel relativno hitro zamenjati (k sreči se je predrla le ena pnevmatika), posledično pa je do konca etape vozil precej bolj previdno - a nikakor ne počasi. S 367 kilometrov dolgim odsekom, na katerem merijo čas (celotna dolžina etape je znašala 601 kilometer), je opravil v času 3:20:21 in s tem za 23 sekund ugnal Sebastiena Loeba, ki tudi letos cilja na najvišja mesta.

Rezultati po današnji etapi med avtomobilisti so sicer precej zanimivi. Oba zgoraj omenjena dirkača sta namreč bila razred zase, saj je Al Rajhi na tretjem mestu za Sainzem zaostal za skoraj dve minuti, četrto mesto pa je zasedel Francoz Guerlain Chicherit, ki sicer ne spada v ožji krog favoritov. Al-Attiyah je zasedel šele sedmo mesto (+07:19), nekoliko v ozadju pa sta bila tudi druga Audijeva dirkalnika. Monsieur Dakar Stephane Peterhansel je zasedel deseto mesto, zmagovalec prologa Mathias Ekstrom pa je bil z zaostankom slabih 16 minut šele 15.

Preberite še: Dakar 2023: najtežji katarski Dakar se je pričel!

Med motoristi je bil danes razred zase Hondin dirkač Ricky Brabec. Eden od favoritov za končno zmago je namreč konkurenco ugnal kar za 44 sekund, kolikor sta za njim zaostala Argentinec Kevin Benavides in še en Američan Mason Klein. Brabec je sicer z etapo opravil v času 3:32:20, kar je dobrih 11 minut več kot med avtomobilisti Sainz. Sicer pa je med motociklisti že odstopil tudi eden izmed favoritov za zmago Sam Sunderland.

Oba Slovenca danes na dirki nista pokazala izrazito dobrih predstav oziroma sta njuna rezultata v skladu s pričakovanji. Toni Mulec je skozi cilj pripeljal z zaostankom 32 minut in 28 sekund in zasedel 35. mesto (skupno je 34.), Simon Marčič pa je za najboljšimi v skupni razvrstitvi zaostal uro in devet minut (vključno s kazensko minuto pribitka) in je v skupni razvrstitvi 71., v posebni razvrstitvi Originals pa 10.

Po včerajšnjem prologu in današnji dirki se dirkači jutri poslavljajo od Sea Campa in se podajajo v notranjost arabskega polotoka proti mestu Al-'Ula. 588 kilometrov dolga etapa (s 430 kilometrov dolgim specialom) je polna zaprtih odsekov in vožnje skozi kanjone. Ti bodo dirkačem ponujali spektakularne razglede, ne bodo pa igrali odločilne vloge. Najboljši se bodo namreč za etapno zmago in dragocene sekunde spopadli v drugem delu etape, zaznamovane s sipinami pred prihodom v cilj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol