F1 Emilija Romanja 2021 - Verstappen končno dočakal Hamiltonovo napako

Zmagovalec druge dirke letošnje sezone formule 1 v Imoli je Max Verstappen (Red Bull), drugi je dirko končal Lewis Hamilton (Mercedes), kot tretji a je ciljno črto prepeljal Lando Norris (McLaren). Na izredno razburljiv dirki smo videli nešteto zdrsov s steze in tudi nesrečo med Bottasom in Russllom.

Dirka se je začela na mokri stezi, zatorej smo videli kar nekaj zdrsov in menjave mest, najbolj pomembna pa se je zgodila v prvih metrih dirke, ko je Verstappen presenetil Hamiltona in Pereza (Mehičan je po nekaj napakah končal na skromnem 12. mestu) in takoj prevzel vodstvo. V nadaljevanju se je sicer steza sušila, a to ni 'motilo' dirkačev da ne bi naredili kakšne napake, eno večjih pa si je privoščil Lewis Hamilton. Bil je malce nestrpen in za en krog prehiteval na mokrem delu steze, zato je Britanca odneslo v pesek pri tem pa nerodno trčil v ogrado zaradi česar ni mogel več zapeljati nazaj na stezo.

Dolgo časa je potreboval, da je našel vzvratno prestavo, se nekako prebil do asfalta in potem le uspel nadaljevati pot proti boksom na menjavo gum in sprednjega krilca. »Napaka, ki je že dolgo nisem storil. Vsi smo le ljudje in delamo napake. Bil sem malce preveč neučakan. Res sem že misli, da je vsega konec, lahko bi splezal iz dirkalnika in to bi bilo to. A ne, hotel sem vztrajati, razmere so bile preveč nepredvidljive da bi kar tako vrgel puško v koruzo,« je po dirki povedal Hamilton.

In imel je prav, v tistem trenutku sta spektakularno trčila Russell in Bottas, takoj po trčenju sta se še sporazumevala s sredinskimi prsti in 'trepljanjem' po čeladi. Vodstvo dirke pa ni krivde pripisalo nobenemu dirkaču in ju tudi ni kaznovalo zaradi nevarne vožnje. Na stezi pa sta pustila dovolj razbitih delov dirkalnika da so morali dirko prekiniti, to pa je šlo zelo na roko Hamiltonu. Po ponovnem startu je bil na devetem mestu, tik pred pospeševanjem, a si 'skoraj napako' privoščil tudi Verstappen. Nizozemec je preveč agresivno ogreval gume in se skoraj zavrtel, a od tega trenutka dalje je imel vse niti dirke v svojih rokah.

»Noro, če bi se tam zavrtel, bi bilo zelo težko priti naprej. K sreči mi je na tej dirki končno stala ob strani tudi sreča. Vesel sem, hitrost našega dirkalnika smo uspeli kronati z novo zmago,« je še povedal zdaj enajstkratni zmagovalec dirk formule 1.

A tudi Hamiltonu je potem šlo vse kot po maslu, vozil je agresivno in se prebijal naprej, največ dela je imel z Leclercom (Ferrari je tudi lepo izrabil zahtevne pogoje na stezi) in Landom Norrisom. A mladi talent je moral na koncu popustiti: »Lewis je bil enostavno prehiter. Nekaj časa sem se še trudil, potem pa sem videl, da več kot tretje mesto ne bo možno doseči. A tudi s tem sem zelo zadovoljen.«

Sezona formule 1 se torej nadaljuje z zanimivimi in razburljivimi dirkami in če nam je Imola dala kar nekaj dejanskih in moralnih zmagovalcev, je postregla tudi z nekaj poraženci. Na prvem mestu je to Valtteri Bottas. Bolj ko se je bližal konec tedna, bolj je Finec deloval nebogljeno, na dirki pa se je popolnoma 'izgubil'. Zahvaljujoč dodatni točki za najhitrejši krog pa je Hamilton s tem čudežno rešenim drugim mesto uspel obdržati vodstvo v skupnem seštevku, pa čeprav le za točko.

Naslednja dirka bo na sporedu 2. maja v Portimau.

Vodja Mercedes Toto Wolf je ob trčenju med Bottasom in Russlom dejal, da je pred časom rekel Russllu: »Če boš dobro vozil, se lahko pogovarjamo o Mercedesu. Če ne, lahko voziš Renault Clio Cup. To danes je bil Clio Cup«.

In takoj so reagirali pri Renaultu in objavili napol izpolnjeno 'prijavnico' za prvenstvo Clio Cupa na Russllovo ime, in dodali, da prijavnino pokrijejo kar pri Renaultu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol