Formula 1, komentar Andraža Zupančiča: Pri Ferrariju se je kadilo, deseto zmago zapovrstjo pa je vseeno slavil Max Verstappen

V italijanskem templju hitrosti, kot radi poimenujmo dirkališče v Monzi, je bilo seveda vse v znamenju rdeče barve, a tudi to pot niso slavili rdeči iz Maranella, pač pa rdeči biki iz Milton Keynesa. A če nič drugega sta oba dirkača Ferrarija poskrbela za veliko zabave.

Že začetek dirkaškega konca tedna je pokazal, da so se pri Ferrariju hitro pobrali po katastrofi v Zandvoortu in presenetljivo pokazali zobe Maxu Verstappnu, ki se je take konkurence očitno že odvadil. Še več, bil je nemalo presenečen, ko se je moral za rekordno deseto zaporedno zmago res potruditi, ko je prvih 13 krogov vodil Carlos Sainz. Mimogrede, to je bilo največ krogov na eni dirki, ko v vodstvu ni bil dirkač Red Bulla.

Bor Dobrin/Image One

A ne glede na vse se je spet pokazalo, da je Nizozemec lahko povsem miren. »Če ne bo šlo takoj, bo šlo čez nekaj krogov,« je nekako dejal po osvojenem drugem startnem mestu. In res je bilo tako, verjetno pa bi prišel v vodstvo še prej, če bi bil vsaj malce bolj potrpežljiv. A strategija Red Bulla, da bo Max preganjal oba Ferrarija, ali pa vsaj vodečega Sainza toliko časa, da bo sam »skuhal« svoje gume, se jim je povsem izšla.

Spet se je pokazalo, da Red Bullov dirkalnik lahko z istimi gumami prevozi vsaj še enkrat toliko kot Ferrari, kar je velika pomoč Nizozemcu. A ko bo Ferrari enkrat rešil to težavo, se bo povsem na vrhu zapletlo. Do te mere, da se bodo dirkači obeh ekip začeli gledati precej bolj grdo.

Pri Ferrariju sta se seveda oba želela povzpeti na oder za zmagovalce, če se Perez vsaj za silo prebudi, je v najboljšem primeru na voljo vsaj tretje mesto. In kako sta se za to drobtinico borila Sainz in Leclerc! Na koncu je imel srečnejšo roko Španec, a s tem je maščevanje Leclerca tako rekoč predprogramirano in samo čakamo lahko, kdaj mu bo vrnil »uslugo«.

Bor Dobrin/Image One

Monza je pokazala tudi, da lahko gledamo nadvse zanimive dirke z veliko prehitevanji in ostrimi boji, pa vendar brez nešportnih potez. Napake dirkačev seveda niso nešportne, eno redkih si je sicer privoščil Lewis Hamilton, a se je po dirki tudi takoj opravičil Oscarju Piastriju. Še ne tako dolgo nazaj si česa takega nismo mogli predstavljati niti v sanjah. Ne opravičila, pač pa take napake Lewisa Hamiltona.

Hitra steza v Kraljevem parku v Monzi pa je bila, tako verjetno upamo vsi ljubitelji tega športa, le napoved, da se bo v prihodnje še bolj iskrilo v bojih za najboljša mesta, čeprav je verjetno naslov prvaka že kar nekaj časa oddan. A to ne zmanjšuje vrednosti bojev za druge uvrstitve. Nasprotno, tudi Red Bull bo nekoč prišel tja, kjer je danes Mercedes. Precej daleč od zmag in vrhunskih uvrstitev. Zato le nasvet Maxu Verstappnu: uživaj, dokler ti je to dano.

Bor Dobrin/Image One

Preberite še: Piše Gaber Keržišnik: Aprilia za v zgodovino, prvak v bolnišnico

BONUS VIDEO: ‘Zlobno zeleni’ Ford Focus ima paket za dirkališča – poglej si te nore izboljšave

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol