Formula 1: Esteban Ocon kot na vlaku smrti

Za ekipo Alpine se je prva dirka letošnje sezone formule 1 končala s precej mešanimi občutki. Pierre Gasly je z dvajsetega napredoval na deveto mesto, Esteban Ocon pa je poskrbel za veliko držanja za glavo. Le redko se namreč zgodi, da gre enemu in istemu dirkaču na dirki toliko stvari narobe. Za vse pa tudi ni bil sam kriv, čeprav se seveda pri ekipi, ki dirka na taki ravni, to enostavno ne bi smelo zgoditi.

Po dobrih kvalifikacijah je šel Ocon optimistično na start, a se mu je zapletlo že pri postavljanju na startno mesto. »Pravijo, da sem zgrešil pravilen položaj na startu, da sem s sprednjima gumama zapeljal za malenkost izven startnega boksa. Mogoče. A to je storilo še nekaj dirkačev, pa niso bili kaznovani,« se je pridušal Francoz.

Njegov šef Otmar Szafnauer se pri prvi napaki, ki je povzročila verižno reakcijo dogodkov, ob katerih sta si Alpine in njihov dirkač prislužila slave posmeha, ni hotel preveč zadrževati. Raje je pojasnil, kaj je šlo narobe pri drugi napaki. Ocon si je namreč medtem poškodoval sprednje krilce in ob postanku so mu ga morali seveda zamenjati. A najprej je moral odsedeti prvo 5-sekundo kazen, kar pomeni, da se pet sekund nobeden od mehanikov ne sme dotakniti dirkalnika. A se ga je in sicer za natančno 0,4 sekunde prehitro.

»Imamo nameščen sistem, ki mehanikom z zvočnim signalom v čeladi sporoči, kdaj lahko začnejo delati na dirkalniku. In ta sistem je zatajil, bil je za malenkost prehiter in mehaniki so prezgodaj začeli menjati krilce. Po tej logiki Esteban ni odsedel predviden kazni. Kaj je šlo narobe s sistemom, pa moramo odkriti, zakaj je prezgodaj začel odštevati čas,« je pojasnil Szafnauer.

In potem se je vse skupaj samo še stopnjevalo. Ker ni pravilno odsedel prve kazni, so mu odgovorni naložili novo, to pot 10-sekundo kazen. In ko je odsedel še to, se mu je pripetila nova napaka. »Ta gre na račun dirkača. Esteban je pri izvozu iz boksov prehitro spustil gumb za omejevalnik hitrosti. Približno pol metra prezgodaj in sistem je zaznal, da je vozil s hitrostjo 80,1 km/h. Dovoljenih pa je 80 km/h,« je še dodal Szafnauer. In za to napako je dobil še tretjo kazen, nov 5-sekundi postanek v boksih.

Oconu so torej centimetri in desetinke sekunde in na koncu 0,1 kilometra na uro zagrenili dirko do konca. Za piko na i pa je moral na koncu predčasno parkirati svoj dirkalnik v boksih. Verjetno je bilo Francozu na koncu že skoraj vseeno in je komaj čakal, da bo dirke zanj konec.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord