General Motors vstopa v formulo 1!

15. 11. 2023 | STA
Deli
General Motors vstopa v formulo 1 (foto: Profimedia)
Profimedia

Se nam obeta ekipa "Andretti Cadillac"?

Ameriško avtomobilsko podjetje General Motors bo od leta 2028 v svetovnem prvenstvu formule 1 sodelovalo kot dobavitelj motorjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nakazuje pa se tudi možnost povezave GM in dirkaške ekipe Michaela Andrettija, ki želi ustanoviti ameriško ekipo formule 1.

Pred koncem tedna v Las Vegasu, kjer bo na vrsti predzadnja postaja sezone formule 1, so pri General Motorsu razkrili načrte za prihodnost. "Prepričani smo, da smo s svojim inženirskim programom in znanjem sposobni ustvariti dober motor za formulo 1. Ekipa Andretti Cadillac bi lahko postala močno moštvo," je dejal predsednik GM Mark Reuss. Cadillac je ena od znamk avtomobilskega koncerna General Motors.

Kot poroča dpa, so pri krovni zvezi FIA ameriškemu projektu Andrettija in GM že prižgali zeleno luč, da se bodo lahko potegovali za mesto v karavani formule 1. A načrte mora potrditi še lastnik tekmovanja, podjetje Liberty Media, nova ekipa pa mora dobiti tudi soglasje drugih ekip, ki pa niso najbolj navdušene nad novinci.

Andretti upa, da bo lahko s svojim moštvom v tekmovanje vstopil že pred sezono 2025. Takrat bo namreč nehala veljati sedanja kolektivna pogodba, po kateri mora vsak novinec plačati 189 milijonov evrov pristojbine, ta sredstva pa potem razdelijo med obstoječe ekipe. Po letu 2025 se bo ta finančni vložek za nova moštva predvidoma bistveno povečal.

Preberite še: Nekdo je izkopal grob Ferrariju Dinu 246 GTS, to pa še zdaleč ni bilo vse

BONUS VIDEO: Spoznajte slovensko podjetje, ki razvija dirkaške simulatorje!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol