Formula 1: Ali je direktor dirke odločil sezono?

12. 12. 2021
Deli

Najbolj nora dirka sezone 2021 je vrhunec dosegla v zadnjem krogu. Mnenja o tem, kdo si je na stezi zaslužil naslov prvaka, Verstappen ali Hamilton, se krešejo še naprej. Verstappen je sicer že visoko dvignil pokal svetovnega prvaka, a uradna odločitev je padla šele pozneje, ko so sodniki zavrgli oba Mercedsova protesta.

Pričakovali smo noro dirko in jo tudi dobili. Sicer je imel na zadnji dirki, ko sta Verstappen in Hamilton s starta potegnila z enakim številom točk, stvari v svojih rokah Lewis Hamilton, ki je vodil in imel lepo prednost pred Verstappnom. Red Bull je sicer poskušal z menjavami gum malce premešati strategijo, a zares se je zapletlo, ko je v zid treščil Latifi in so na stezo poklicali varnostni avtomobil. In ko je direktor dirke Michael Masi dovolil dirkačem, ki so zaostajali za en krog in bili med vodilnim in Verstappnom, da prehitijo varnostni avtomobil (čeprav najprej tega ni dovolil), je bilo jasno, da bo najbolj odločilna dirka sezone trajala vsega en krog, zadnji v letošnji sezoni. Verstappen ni imel veliko dela s Hamiltonom, ki je bil na poti z povsem obrabljenimi gumami, in se po prihodu v cilj veselil prvega naslova prvaka. »Noro, kaj vse smo doživeli na tej dirki. Ko so mi sporočili, da sem prvak, so se mi pred očmi odvijali prizori moje celotne dirkaške kariere. Koliko smo se morali vsi odreči da lahko rečem da sem svetovni prvak,« se je veselil Verstappen.

A veselil se je malce prezgodaj. Mercedes se je namreč pritožil in sicer na dva dogodka na dirki. Prvič naj bi Verstappen med vožnjo proti ponovnemu startu prehitel Hamiltona, vsega za nekaj centimetrov, pa vendarle. Še huje pa je z drugo pritožbo. Masi je namreč dovolili prehiteti varnostni avtomobil le nekaj dirkačem, po točki pravilnika 48.12. pa bi moral počakati z novim startom dokler vsi za en krog zaostali ne bi prehiteli varnostnega avtomobila in se postavili na začelje celoten kolone, ki vozi za varnostnim avtomobilom. Nato pa se krog za tem lahko dirkače spusti v dirko. To pa bi pomenilo, da bi v tem trenutku Hamilton odpeljal zadnji krog in zmagal.

Strasti so bile v Abu Dabiju torej povsem razgrete, očitkov na račun direktorja dirk so letele z vseh strani, saj letos res ni manjkalo čudnih in spornih odločitev. Vodstvo dirke je sicer zvečer že zavrglo oba protesta, v obrazložitvi pa so napisali, da je direktor dirke s svojimi odločitvami lahko nad pravilniki. Tako bodo dokončno zdaj verjetno celotno afero prevzeli v roke odvetniki, saj bodo o tem, kako morajo ravnati z rezultati zadnje dirke sezone, odločali kasneje na športnem sodišču. Mercedes je zato pod vprašaj postavil celo zadnjo dirko in kar celo sezono. Tako tudi dejstvo, da naj bi Mercedes postal prvak med ekipami, še ni uradno potrjeno.

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord