Formula 1: po dveh letih Micka Schumacherja postavili pred vrata

18. 11. 2022 | Andraž Zupančič
Deli

Ekipa Haas je po dveh letih sodelovanja pred vrata postavila Micka Schumacherja. Nemec je v dveh sezonah zbral 12 točk, kar je bilo odločno premalo za ekipo Haas. Namesto njega bo Nemčija vseeno dobila svojega dirkača, izkušenega Nica Hülkenberga, ki se bo v ekipi pridružil Kevinu Magnussenu.

Nekdanji prvak formule 2 Mick Schumacher je tako rekoč celotno kariero veljal za dirkača, ki potrebuje več časa za privajanje in učenje, a dve sezoni in številni razbiti dirkalniki ter s tem povezani večji stroški so bili pri ekipi Haas dober argument, da so 23-letnega sina sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja postavili pred vrata.

Ugibanja, ali bo mladi Nemec obdržal sedež v formuli 1 ali ne, so bila ena od tem pogovorov že nekaj časa in od dirke do dirke je bilo bolj jasno, da ima malo možnosti. »Seveda sem razočaran, želel sem dirkati za Haas vsaj še eno sezono, da bi dokazal, da sem vreden njihovega zaupanja,« je povedal razočarani Schumacher.

Schumacher je o koncu kariere pri Haasu izvedel dan pred uradno objavo odločitve ekipe, a že besede lastnika Gena Haasa o »predragem Schumacherju«, so bile jasen kazalnik, da ne uživa več zaupanja Američanov.

Na drugi strani je šef ekipe Haas Günther Steiner dejal, da ne obžalujejo zadnjih dveh sezon z Mickom, saj so se oboji veliko naučili, a da pride čas, ko želi ekipa več, kot je bil Schumacher sposoben pokazati. »Vedno smo mu stali ob strani, a misliti moramo tudi na korist celotne ekipe. Micku želim vse najboljše pri iskanju novih izzivov,« je bil kratek Steiner.

Ter dodal, da nameravajo s Hülkenbergom in Magnussenom (zdaj imajo dva dirkača starejše in bolj izkušene generacije) sodelovati na dolgi rok. Steiner prav tako ne vidi nobene ovire, da je bil Hülkenberg toliko časa odsoten iz formule 1, saj je letos na primer odpeljal samo uvodni dve dirki za Aston Martin namesto za covidom zbolelega Sebastiana Vettla.  

V formulo 1 je prišel leta 2010, pred tem pa so si ga slovenski ljubitelji dirkanja zapomnili tudi kot tekmeca Slovenca Davida Rotarja v kartingu (mimogrede, pogosto je bil Rotar hitrejši od Nemca). V tem času je nastopal za ekipe Williams, Force India, Sauber, Renault, Racing Point in Aston Martin. Do sedaj je v formuli 1 nastopil na 184 dirkah, osvojil skupaj 521 točk, enkrat osvojil najboljši startni položaj in odpeljal dva najhitrejša kroga na dirki, ni pa nikoli zmagal ali stal na zmagovalnih stopničkah.

Kakšna bo dirkaška usoda Micka Schumacherja za zdaj še ni znano. Po vsej verjetnosti z izstopom iz Haasa ne bo več član Ferrarijeve dirkaške akademije, se pa ga povezuje kot rezervnega in testnega dirkača v ekipi Mercedes. Nekdanji šef formule 1 Bernie Ecclestone je pred časom dejal, da naj Schumacher pozabi na formulo 1, ker da je ta pretrd oreh za mladega Nemca in da naj se raje osredotoči na druga dirkaška prvenstva.

Oster je bil do ekipe Haas Mickov stric in nekdanji dirkač Ralf Schumacher. Dejal je, da so od začetka v ekipi z Mickom delali precej mačehovsko: »Naj je storil kar koli, nikoli ni bilo dovolj dobro. Ko bi mu morali pomagati, so ga pustili na cedilu. Ne vem, kaj so pričakovali od takrat novinca v formuli 1?« In dodal, da je bila prva sezona ob boku z Nikito Mazepinom slaba popotnica za kariero njegovega nečaka, saj ni imel nobene prave oporne točke oziroma merila, kaj je dovolj dobro in kaj ne.

In res, če bi bil že takrat ob njem Magnussen, bi Mick verjetno veliko hitreje napredoval in bi bil v letošnji sezoni povsem drugačen dirkač. A tega ne bomo nikoli izvedeli.