Formula 1: sezona 2022 bo rekordna!

18. 10. 2021 | Andraž Zupančič
Deli

Predvideni koledar dirk formule 1 za sezono 2022 obsega rekordnih 23 dirk, kar je več kot kadarkoli doslej. S tem ekipe sicer niso najbolj zadovoljne, zato pa bodo ljubitelji formule 1 lahko v prihodnjem letu videli tako povsem nove dirkalnike kot nekaj novost v koledarju.

Tako je iz novega koledarja izpadla dirka v Šanghaju, ki je lani in letos postala »žrtev« epidemije kovida, prav tako pa dirke ne bo videla Nemčija. Na drugi strani se vrača dirka v Imoli, kar bo seveda razveselilo tudi slovenske navijače. Dirka v Miamiju je novost, ki pridem na vrsto v začetku maja, s čimer bo formula 1 končno v severni Ameriki zastopana na treh dirkališčih (poleg Miamija še Montreal v Kanadi in seveda Austin).

Dirko za VN Francije so z junija prestavili v julij, predvsem zato, da so se izognili še enemu paketu treh zaporednih dirk. Do tradicionalnih počitnic v avgustu bo tako sezona 2022 štela 13 od 23 dirk, torej več kot polovica. V drugi polovici pa ekipe čakata dva paketa trojnih dirk, najbolj naporna bo verjetno serija dirk Rusija, Singapur in Japonska.  

Veliko vprašanje pa še ostaja, koliko dirk, če sploh, bi lahko v naslednji dirki imelo še tako imenovani sprint kvalifikacije. Letošnji odzivi so bili sicer dobri, čeprav ta format dirkaškega konca tedna še zdaleč ni opravičil visokih velikih pričakovanj, med drugim si dirkači želijo večje »nagrade« za zmago na sprint kvalifikacijah in da razplet te dirke ne bi več določal startnega vrstnega reda na nedeljski dirki pač pa bi za to uporabili rezultate petkovih klasičnih kvalifikacij.

Koledar 2022

20. marec: Bahrajn (Sahir)
27. marec: Savdska Arabija (Džeda)
10. april: Avstralija (Melbourne)
24. april: Emilia-Romagna (Imola)

8. maj: Miami (Miami)
22. maj: Španija (Barcelona)
29. maj: Monako (Monte Carlo)
12. junij: Azerbajdžan (Baku)

19. junij: Kanada (Montreal)
3. julij: Velika Britanija (Silverstone)
10. julij: Avstrija (Spielberg)
24. julij: Francija (Le Castellet)
31. julij: Madžarska (Budimpešta)

Poletni odmor

28. avgust: Belgija (Spa-Francorchamps)
4. september: Nizozemska (Zandvoort)
11. september: Italija (Monza)

25. september: Rusija (Soči)
2. oktober: Singapur (Singapur)
9. oktober: Japonska (Suzuka)

23. oktober: ZDA (Austin)
30. oktober: Mehika (Mexiko City)
13. november: Brazilija (Sao Paulo)
20. november: Abu Dabi (Abu Dabi)