Formula 1: te gume so neuporabne

Dirkač McLarna Lando Norris je po nori dirki v Avstraliji trdo obračunal s Pirellijem in njihovimi gumami. Po njegovem so bile enostavno neuporabne. 

Dogodki na začetku in na koncu dirke v Melbournu so si sledili kot po tekočem traku, zdaj pa je mladi dirkač McLarna Lando Norris glasno povedal nekaj krepkih na račun Pirellijevih gum. »Ne morem niti opisati, kako nemočni smo bili v dirkalnikih, kako neumno je bilo vse skupaj. Ne pomnim, kdaj sem bil na dirki s tako slabim oprijemom. Pred ponovnima startoma smo imeli najmehkejše gume, segrete na 65 stopinj Celzija, kar ni tako malo. Ampak gume enostavno niso delovale. Oprijem je bil katastrofalno slab,« se je pridušal Britanec.

V prvem ovinku je tudi zato toliko dirkačev odpeljalo naravnost namesto v ovinek, saj so zlahka pri zaviranju blokirali sprednje kolo. »Popolnoma brez oprijema in s polnim zaviranjem, to se nikoli ni dobro izšlo. Zato smo videli toliko nesreč, odstopov, kaosa. 23-palčne gume na 18-palčnih platiščih enostavno ne delujejo, vsaj v Avstraliji niso. To ni nivo, ki bi ga pričakovali v formuli 1,« je še povedal.

Meni, da formula 1 potrebuje gume, ki imajo dober oprijem in dajejo dirkaču dober občutek, da se lahko zanese na njih tudi, ko malo več tvega. Zato so bile po Norrisovem mnenju gume v Avstraliji prava katastrofa in so lahko vsi v tem cirkusu veseli, da ni bilo odstopov in trčenj še več.

Res je tudi, da lahko pri Pirelliju izdelajo boljše gume, a se morajo ravnati po smernicah vodstva formule 1, zato imajo Italijani pri tem bolj ali manj zvezane roke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol