Formula 1: V Bahrajnu vse po starem, slišali smo celo Hornerja (ki je svoj ugled reševal z Geri Halliwell)

Tresla se je gora, rodila se je (lanska) miš. Red Bull prepričljivo ostaja najhitrejša ekipa, pri Ferrariju so optimistični, pri Mercedesu malo manj. Afera Horner pa še vedno buri duhove in ostaja prva 'rumena' tema formule 1. Ki bi Red Bullu lahko povzročila več škode, kot kaže zdaj.

A ne samo to, več kot 20 sekund prednosti pred Sergiom Perezem in 30 pred Carlosom Sainzom govori o tem, da bi Max, če bi se le še malo bolj potrudil, lahko dirko končal s 30 ali več sekundami prednosti pred Mehičanom. In se pri tem ni niti pošteno preznojil.   

Red Bull

Razmerja so ostala nespremenjena

Prva preizkušnja rekordne 24 dirk dolge sezone je pokazala tudi, da s kakšnim čudežnim vstajenjem Ferrarija ali Mercedesa vsaj na začetku ne bo nič. Rdeči so se spet otepali tehničnih težav, Leclerc skozi celotno dirko ni povsem razumel, kaj se dogaja z zavorami (po koncu dirke so celo ugotovili, da so bile zavore na eni strani dirkalnika celo do 100 stopinj Celzija bolj vroče kot na drugi) in čeprav je Monačan zaviral dobre tri metre pred optimalno točko zaviranja, mu je še vedno 'uspevalo' znova in znova blokirati sprednje kolo. Na njegovo srečo so bile potem najtrše gume veliko boljša izbira in manj občutljive kot najmehkejše rdeče, to pa je reševalo tudi Carlosa Sainza, ki je odpeljal več kot solidno dirko.

Ferrari

Od vstajenja za zdaj ni nič

Na drugi strani pri Mercedesu tudi niso bili povsem brez skrbi, saj sta se dirkalnika Russlla in Hamiltona pošteno pregrevala, pri čemer je Hamiltona tepla tudi prevelika previdnost ekipe, ki je njegov dirkalnik nastavila nekoliko previsoko, vse v želji, da ne bi preveč drsal po asfaltu in prekomerno obrabil  deske na dnu dirkalnika.

Mercedes

Aston Martin je ekipa, ki je dosegla pričakovan rezultat, oba dirkača sta jo odnesla s prgiščem točk. A to je le slaba tolažba, če je še lani Alonso skoraj z lahkoto pripeljal na zmagovalne stopničke. Podobno velja za McLaren, saj jim kljub solidnemu rezultatu manjka še nekaj svetlobnih let do vrha.

Prosti pad Alpina in zmerjanje pri Racing Bullsih

Pravi prosti pad na prvi dirki sezone je doživel Alpine. Sami so vedeli, kaj jih čaka, a da bo tako hudo, si verjetno vseeno niso predstavljali. In da bo letelo perje pri Racing Bullsih, verjetno tudi niso pričakovali v podružnici Red Bulla. Spor med Ricciardom in Cunodo, ko je ekipa ukazala Japoncu, da naj spusti predse Ricciarda, ta pa se je presneto dolgo obotavljal, na koncu ni prinesel nič, saj Ricciardu ni uspelo prehiteti tekmeca pred seboj.

Red Bull

In skorajšnje trčenje med Cunodo in Ricciardom, ko sta oba že prevozila ciljno črto in sta bila na poti nazaj v bokse. Cunoda je namerno zapeljal nevarno blizu Avstralca, ta pa je seveda to glasno komentiral po radijski zvezi. Novi šef ekipe Laurent Mekies bo imel s Cunodo letos še veliko dela, saj bo Japonec čedalje bolj nervozen. Čudežni dirkaški deček iz dežele vzhajajočega sonca je namreč samo še deček, o čudežu že dolgo ni več ne duha ne sluha.

Da bi zares lahko razbrali prava razmerja moči in neki vzorec, ki bo formulo 1 najverjetneje spremljal vsaj do polovice sezone ali še dlje, bo treba počakati še nekaj dirk, vsaj tja do VN Kitajske.

Horner letel iz skupnega domovanja?

Malo bo treba še počakati na odgovor, kaj se bo izcimilo iz afere Christiana Hornerja. Potem ko so v medije prišle fotografije SMS-sporočil med Hornerjem in neimenovano 'simpatijo', je postalo okoli njega še bolj vroče. Dejansko je le malo medijev Hornerja spraševalo o dirkaškem uspehu, bolj jih zanimal njegov 'seksteksting' s sodelavko.

Red Bull

A kdo je videl vsaj nekaj teh sporočil, bo vedel, da so bolj podobna 'kurjenju' in dopisovanju dveh najstnikov. In da je res lahko čudež, da bi s takim načinom osvajanja lahko osvojil nekdanjo članico Spice Girls. Kajti dlje od dopisovanja nista prišla. Ki je bila, mimogrede, osebno prisotna tudi v Bahrajnu in je povsod visela ob Hornerju, kar je spominjalo na pravo demonstrativno redbullovsko igro za medije in občinstvo v slogu 'pri nas je vse v redu'.

Ne, ni v redu, kajti Geri naj bi Christiana ob začetku cele aferice že izselila iz angleškega dvorca. Boj znotraj Red Bulla pa se bo šele dobro razplamtel, kajti pri Fordu, s katerim naj bi šli pri Red Bullu v tehnično partnerstvo, zdaj na najvišjih ravneh ponovno tehtajo, ali si zaradi netransparentnosti afere še želijo vstopiti v ekipo.

Red Bull

Kakšna je vloga Josa Verstappna?

To se sicer za zdaj nič ne pozna na stezi, a dejstvo je, da tudi družina Verstappen ni v najboljših odnosih s Hornerjem. Oče Jos je še danes užaljen, ko je Horner leta 2016 blokiral prestop Maxa iz takratnega Tora Rossa v Red Bull. Ampak Helmut Marko preglasoval Hornerja in v ekipo pripeljal serijskega zmagovalca. V Bahrajnu naj bi bile tudi priče, ki so slišale glasen prepir med Josom in Hornerjem v ekipnih pisarnah. Tudi Adrian Newey, človek, ki je dejansko osvojil vse naslove prvaka, čeprav volan seveda vrti Max Verstappen, se je že malce distanciral od Hornerja.

Red Bull

Zato je logično vprašanje, koliko časa in ali sploh, bo lahko Horner zdržal na čelu ekipe. Tudi če je šlo le za dopisovanje, ki ne bi niti smelo imeti veliko vpliva, igra se namreč igra drugje in na povsem drugih ravneh (gre tudi za merjenje moči med Markom in Hornerjem, pa med avstrijskim delom Red Bulla in večinskimi lastniki iz Tajske), spogledovanje prek telefonov je bil le povod. 

Preberite še

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol