Komentar, formula1: od kod je priletel McLaren

Kako bi najbolj enostavno označili formo Red Bulla v letošnji sezoni? Mogoče z besedami »ko Max postane prvak, naj zadnji ugasne luč«. Kajti veliko več kot to jim letos ne bo uspelo narediti.

Red Bull postaja od dirke do dirko večja uganka za tekmece in tudi ko rdečim bikom ne gre nič od rok ali pa imajo precej več težav, kot so jih vajeni v zadnjem času, to ni dovolj dobra spodbuda za druge ekipe, da bi končno malce vrnile udarec. Ne, še ko je Max Verstappen najbolj ranljiv, in v Silverstonu je bil, tekmeci nimajo na razpolago dovolj dobrega materiala, da bi potem po koncu dirke poslušali katero drugo himno, kot je kombinacija nizozemske in avstrijske.

Sicer se lahko pri Mercedesu malce tolažijo, da dobivajo dirkalnik, ki je katastrofa na kvalifikacijah, a bolj vzdržljiv na dirki, kar pomeni, da lahko dirkača celo prideta na zmagovalne stopničke. A to je slaba tolažba, kajti ta »hitrost« je še vedno zelo relativna v primerjavi z Red Bullom.

Ferrari je spet tam, kjer je že bil. Po nekaj dobrih dirkah, ko je že malce posijala lučka na koncu dolgega temnega predora, je le-to nekdo v Angliji ugasnil. Dirkalnika Carlosa Sainza in Charlesa Leclerca očitno spet »žreta« gume v takšni meri, da je na koncu že pravi čudež, da se do cilja ne privlečeta po platiščih.

Zdaj bodo počasi postajali tudi odnosi v ekipi velik problem, predvsem med obema dirkačema. Sainzu postaja vedno bolj jasno, da pri rdečih ne more računati na milost, pri njih je še vedno Leclerc tisti, okoli katerega se vrti Ferrarijevo sonce. In to pomeni, da bo Španec vedno manj toleranten in vedno bolj glasen. Kar je prav, kajti če bo samo čakal na Ferrarijeve stratege, mu bo na koncu že žal, da se ni razgledal naokoli in potrkal pri kateri od ekip, da bi jih povprašal, kako so opremljeni z dirkači za naslednja leta.

In potem je tukaj McLaren. Od kod so se vzeli oranžni in nenadoma z nekaj posodobitvami kot za šalo opravili z ekipami, ki so bile še nekaj dirk nazaj za njih neulovljive? Dobro, pravijo, da so kopirali Red Bulla, kar je logično. Koga pa boš, če ne najboljšega? Mar naj bi kopirali, Ferrari, Mercedes ali Alpine? A tudi če kopiraš, moraš vedeti in razumeti, kaj kopiraš in zakaj. In očitno to vedo ali pa so z zadnjimi izboljšavami tako zadeli v polno, da se je Landu Norrisu in Oscarju Pisatriju samo smejalo.

Zdaj lahko le upamo, da bodo pri McLarnu obdržali to formo, ta bi tako zelo vznemirila njihove tekmece, da bo nadaljevanje sezone še zelo smešno. Čeprav je nekatere smeh že minil, ekipo Aston Martin na primer. Vedno manj vetra imajo v svojih jadrih in vedno težje bo Alonso prihajal do točk. Ker ga bo v prihodnje najverjetneje tudi Alex Albon z Williamsom spravljal ob živce.

Kaj lepšega bi si ljubitelji dirk še želeli? Pozabimo na Verstappna, ogorčen boj takoj za njim se je šele dobro začel.

Preberite še: Pri tej znamki se držijo zlatega pravila: ne popravi, kar ni pokvarjeno

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol