GHD Lučine: Razplet pričakovan, dirka pa vse prej kot dolgočasna

8. 8. 2022
Deli

Federico Liber je s športnim prototipom Wolf GB že petič zmagal na gorski dirki v Lučinah. Najhitrejši Slovenec je bil ponovno Milan Bubnič (lancia delta), dirko pa so zaznamovali tudi številni odstopi, saj so po tehničnih okvarah odnehali tako Vladimir Stankovič (Lola F3) kot tudi Janko Čebron (Mitsubishi Lancer) in Patrik Ruzzier (Fiat Punto Kit Car). 

Dvajseta izvedba gorskohitrostne dirke Lučine je pripadla Italijanu Federicu Liberju (Wolf GB08), ki je letos dobil tudi že dirko na Gorjance. Za Liberja je to že peta zmaga na dirki proti Lučinam, s katero je najuspešnejši dirkač v zgodovini te dirke. Liber z atraktivnim športnim prototipom ni imel resnega tekmeca. Tretje mesto v skupni razvrstitvi se je nasmihalo Vladimirju Stankoviču (Lola F3), a so v drugi tekmovalni vožnji Stankoviča ustavile težave z elektroniko. Tako je bil najvišje uvrščeni slovenski voznik Milan Bubnič (Lancia Delta), ki je prepričljivo zmagal tudi v konkurenci državnega prvenstva.

V domači razvrstitivi prepričljivo Bubnič

Tam Pivčan ni imel pravega tekmeca, saj je njegova prednost po treh vožnjah znašala kar 20 sekund pred Darkom Peljhanom (VW Polo Proto). V prvih dveh vožnjah se je razplamtel ogorčen troboj za drugo mesto. Žal sta v zadnji vožnji odstopila tako ponovno izjemno hitri Patrik Ruzzier (Fiat Punto Kit Car) kot tudi Janko Čebron (Mitsubishi Lancer). Ruzzier je po dveh vožnjah za Peljhanom zaostal 0,2 sekunde, Čebron pa že več kot dve sekundi.

Po obeh odstopih je za Bubničem in Peljhanom tretje mesto v skupni razvrstitvi državnega prvenstva osvojil Anže Dovjak (Peugeot 208 rally4). Za Dovjaka je bila v Razredu 5a to tudi že tretja letošnja zmaga. Prvič je na gorski dirki nastopil pred enim letom prav v Lučinah. Dovjak, nekdanji smučar in kartist, tako vozi proti dvojnemu naslovu državnega prvaka - najhitrejši je bil spet tudi v mladinski kategoriji. V tej sta mu bila najbližje Mark Žgavec (Citroen DS3) in Mark Ivanov (Subaru Impreza).

Preberite še: Znan je razlog novega priključka na severni obvoznici. Prometa bo po njegovi izgradnji precej več!

Eden od junakov dirke v Lučinah je bil Luka Oblak (Škoda Fabia), zmagovalec Razreda 5b. Oblak je že na treningih postavljal najboljše čase in pokazal favoritom, da bo tokrat kljub manj izkušnjam napadel sam vrh. To je pokazal tudi na dirki, kjer je z resda majhno prednostjo dobil vse tri vožnje. Pred aktualnim prvakom Klemnom Trčkom (MG ZR 105) je imel Oblak le dobro sekundo prednosti. Trček je bil lahko vesel tudi drugega mesta, s katerim je utrdil vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva.  

Pokal Twingo Kosu, med voznicami najhitrejša Vidmarjeva

Majhne razlike so bile pričakovano tudi v pokalu Twingo. Svojo prvo zmago je z odlično vožnjo dosegel Gašper Kos, ki je pobudo prevzel že na treningih. Najhitrejša vožnja dneva je sicer pripadla drugouvščenemu Davidu Stušku, a je v skupni razvrstitvi za Kosom vseeno zaostal za sekundo. Tretje mesto je pripadlu aktualnemu prvaku Mihi Fabijanu, zmagovalcu prve gorske dirke v Tolminu.

Omeniti velja še razvrstitev deklet, kjer je bila na dirki najuspešnejša Tijana Vidmar (Peugeot 106). Nastopilo je šest voznic, tri so uspešno pripeljale do cilja. Med starodobniki sta bila najuspešnejša Matjaž Korošec (BMW 328i) in Boštjan Urbančič (fiat 128 coupe).  

Državno prvenstvo v gorskih dirkah se bo nadaljevalo od 2. do 4. septembra v Ilirski Bistrici, kjer bo na sporedu tradicionalna dirka za evropsko prvenstvo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol