Gaber Keržišnik o VN Nizozemske v Assnu: Ducatijevi prevladi ni videti konca

27. 6. 2023
Deli

Z osmo dirko letos v razredu MotoGP je prvenstvo res vstopilo v drugo tretjino. Kot kaže, bo sezona zares minila v znamenju Ducatija in njihovih dirkačev, saj sta med vikendom velike nagrade Nizozemske v Assnu ponovno slavila dva njihova dirkača.

No, če sem bolj natančen, so številni Ducatijevi dirkači ponovno prevladovali na stezi, ki velja za katedralo motociklizma.  To, kar je v svetu dirk formule 1 dirka v Monte Carlu, je za motocikliste Velika nagrada Nizozemske v Assnu.  Gre za dirko z najbolj zvenečim imenom in za dirkališče z najdaljšo neprekinjeno organizacijo dirk izmed vseh v koledarju.

Ta dirka ima posebno veljavo in dober rezultat v Assnu nosi posebno žlahtno patino. Če je še do nedavnega to dirkališče veljalo za tipično Yamahino stezo, je bilo tokrat drugače in na tej pregovorno precej tekoče speljani stezi so spet prevladovali Ducatijevi dirkači, ki pa so jim vse bližje tudi tisti, ki sedijo na dirkalnikih KTM. 

Hitri Južnoafričan Brad Binder se je za stopničke sicer obrisal pod nosom samo zaradi lastnih napak, saj je ob koncu dirke dobil časovni pribitek, ker je v zadnjem krogu ponovno kršil določila roba steze in prevečkrat zapeljal na nedovoljeno zeleno podlago.  

V soboto najboljši Bagniaia

Sobotna kratka dirka je sicer postregla z bojem med odličnim Marcom Bezzechijem in svetovnim prvakom Pecom Bagnaio. Sprva je še delovalo, da se bosta Italijana udarila za prvo mesto, a si je v drugi polovici dirke hitri Bezzechi, ki je dirko tudi začel z najboljšega štartnega položaja, privozil udobno prednost in tako varno zmagal. Bagnaia je v cilj pripeljal kot drugi in tako spet pobral lepo bero točk za prvenstvo, medtem ko je bilo dogajanje pestro v boju za tretje mesto.

Le to je sicer pripadlo dirkaču Bradu Binderju (KTM), ki pa je v cilju presenečen spoznal, da si je prislužil tri sekunde kazni zaradi zgoraj omenjene napake. Binder je tako padel na peto mesto, četrto je pripadlo Aleixu Espargaroju z Aprilio, tretje pa nekdanjemu prvaku Fabiu Quartararu.  

Nedeljski obračun podoben sobotnemu

Tudi glavno dirko vikenda, torej nedeljsko daljšo preizkušnjo, sta v boju za vodstvo zaznamovala ista dirkača. Člana Rossijeve dirkaške akademije Peco Bagnaia in Marco Bezzechi sta zamenjala vlogi.  Čeprav sem pričakoval zmago minuli konec tedna odlično razpoloženega Bezzechija, je Bagnaia pokazal, da ni svetovni prvak zaman. Peco si je tokrat priboril čisto zmago, Bezzechi pa je zaključil kot drugi. Podobni akterji so bili v boju za tretje mesto, le da tokrat brez Quartarara, ki cilja dirke žal ni videl. 

Boj Binderja, Espargaroja in Martina je veliko obetal, a se je na koncu izšlo brez prehitevanj. Binder je ciljno črto ponovno prečkal tretji, a je tudi tokrat storil enako napako kot v soboto in ponovno izgubil svoje mesto. Po pribitku je zaključil četrti pred Martinom, ki je bil peti. Tretje stopničke se je v nedeljo tako nepričakovano in skoraj brez boja razveselil Aleix Espargaro z Aprilio.   

Sledi mesečni premor

V skupnem seštevku prvenstva tako sedaj vodi svetovni prvak Peco Bagnaia, ki ima osvojenih 194 točk in tako kot vodilni najbolj sproščeno odhaja na mesec dni dolg poletni premor. Takoj za njim sta Jorge Martin s 35 in Marco Bezzechi s 36 točkami zaostanka.  Prvi dirkač na lestvici, ki ne sedi na motociklu znamke Ducati, je Brad Binder s KTM na 4. mestu z 80 točkami zaostanka za vodilnim. Še eden, ki mu ne gre in gre, je Marc Marquez. Tudi v Assnu je imel obilo težav in padcev. 

Že na treningih se je zapletel v nesrečo z Bastianninijem, ko je spregledal dirkača pred seboj in grdo treščil vanj. Za napako se je ponovno opravičil Italijanu. Na sobotni dirki je bil Marquez zadržan in bolj kot dirkal, se je s Hondo le vozil naokoli. Nisem ga vajen, da bi dirke zaključeval na 17. mestu in izven dobitnikov točk. Pred nedeljsko dirko pa so iz tabora Honde tako ali tako sporočili, da so Marqueza odjavili od nadaljnjega tekmovanja, in da zaradi hudih bolečin ob zlomljenem rebru na dirki ne bo nastopil.  

Kaj bo z Marquezom?

Ob težavah Marqueza in Honde, ki jim ni in ni videti konca, se vse bolj glasno govori o njegovem morebitnem prestopu k drugi znamki, a Marquez se odgovorom na to vprašanje vztrajno in diplomatsko izmika. Tako pri KTM kot pri Ducatiju pa ostajajo zadržani in za zdaj govorice o pogajanjih z Marquezom vztrajno zanikajo. Kakorkoli - za morebitna pogajanja imajo v prihajajočem mesecu dovolj časa.

Poletni premor bo prav prišel tudi Marquezu, da zaceli polomljene kosti. Ob odpovedi dirke v Kazahstanu so dirkači nepričakovano dobili dober mesec poletnega dopusta, nad čimer se seveda nihče ne pritožuje. 

Dirkalniki bodo ponovno zabrneli med 4. in 6. avgustom, ko je na sporedu dirka za VN Velike Britanije, slovenski ljubitelji dirk MotoGP pa se veselijo predvsem dirke za tem, ko si bo v naši bližini moč dirkaško karavano in dogajanje ogledati v živo, saj je med 18. in 20. avgustom na sporedu preizkušnja za VN Avstrije v Spielbergu.

Preberite še: Po nogometu vstopajo hollywoodski igralci še v formulo 1