Nissan s hibridom v Le Mans

5. 2. 2014
Deli

Letos bo na sloviti dirki 24 ur Le Mansa Garaža 56 rezervirana za Nissan. Garaža 56 je mesto, ki ga organizator dirke nameni moštvu, ki na dirko pripelje nove tehnologija, in se jim na dirko ni treba posebej kvalificirali.

Letos bo Garažo 56 zasedel dirkalnik Nissan Zeod RC Nismo, ki je po zasnovi zelo podoben dirkalniku DeltaWing, ki je v Le Mansu (s klasičnim pogonom) že uspešno nastopal. Ima torej ozek nos, v njem dve ozki kolesi, zadek pa je klasično širok.

Hibridni sistem sestavljajo baterije, elektromotor, krmilna elektronika in novost, trivaljni turbobencinec z oznako DIG-T R. Tehta le 40 kilogramov, zmore pa kar 400 'konjev' in 380 Nm največjega navora. Z 10 'konji' na kilogram je celo boljši od motorjev F1 nove generacije.

Nissan Zeod RC Nismo bo večino dirke oziroma posameznega odseka med dvema dolivanjema goriva prevozil kot klasične hibrid, torej večinoma s pomočjo bencinskega motorja s podporo elektrike. Tak odsek bo po predvidevanjih dolg 11 krogov, v tem času pa se bodo baterije napolnile toliko, da bo lahko, ko bo nato bencina zmanjkalo, odpeljal še en krog na popolnoma električni pogon. Tako bodo praktično pridobili dva postanka glede na klasično gnane tekmece, hkrati pa lahko tudi ob varnostnih avtomobilih tvegajo več, saj prazna posoda za gorivo še ne pomeni konca dirke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol