Vojna v Ukrajini vpliva tudi na reli Dakar: serijski zmagovalci odpovedali udeležbo

29. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ruska ekipa Kamaz-Master ne bo sodelovala na reliju Dakar prihodnje leto. Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je kot pogoj za udeležbo ekipe postavila podpis dokumenta, s katerim bi obsodili rusko agresijo na Ukrajino, kar so v ekipi zavrnili, so v sredo sporočili iz tiskovne službe ekipe.

"Udeležba ruskih športnikov na reliju Dakar je bila dovoljena pod pogojem, da podpišejo voznikovo zavezo Mednarodne avtomobilistične zveze, s katero bi obsodili 'rusko posebno operacijo v Ukrajini'," piše v izjavi, objavljeni na uradni spletni strani Ekipa Kamaz-Master, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

"Vsebina tega dokumenta je po našem mnenju politična in tudi v nasprotju z načeli enakih pravic športnikov," piše v izjavi. "Menimo, da je pod takšnimi pogoji nemogoče podpisati takšne dokumente in sodelovati na tekmovanjih."

Preberite še: Dakar 2022: Zakaj je Dakar še enkrat opravičil svoj sloves?

"Naša izbira je jasna - vedno smo z domovino, še posebej v težkih razmerah," je še zapisano v izjavi.

Reli Dakar 2023 bo predvidoma med 31. decembrom 2022 in 15. januarjem 2023 po ozemlju Savdske Arabije.

Štiri ekipe ruske ekipe Kamaz-Master-Team so končale med najboljšimi štirimi na letošnji izvedbi relija Dakar.

Kamaz je najuspešnejša ekipa na reliju Dakar v kategoriji tovornjakov. Skupaj je osvojila kar 19 naslovov prvaka. Posadka Dmitrija Sotnikova iz ruske ekipe Kamaz-Master Team je zmagala na reliju Dakar 2022 v Savdski Arabiji v kategoriji tovornjakov s skupnim časom 48 ur, 23 minut in 21 sekund po 12 etapah dirke.

Kot navaja agencija Tass, je Fia 1. marca objavila posebne pogoje, po katerih lahko dirkači iz Rusije in Belorusije sodelujejo na mednarodnih dirkaških turnirjih pod nevtralno zastavo in šele po podpisu posebnega dokumenta, ki določa vrsto omejevalnih ukrepov.

Preberite tudi: Prelomno: Volkswagen umika proizvodnjo iz Nemčije

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol