Nova odmevna afera v motošportu? Zdaj je na tapeti prav najbolj vpliven človek v F1 ...

Red Bull je sicer zmagal na prvi dirki sezone, toda veliko več se dogaja v zakulisju in informacije o odmevni aferi Horner dnevno kapljajo v medije. Zdaj je na vidiku že nova afera, ki bi lahko zamajala stolček celo predsedniku organizacije FIA Mohamedu bin Sulajemu. 

Bin Sulajem, tudi sam nekoč uspešen dirkač (kar nekaj naslovov prvaka ima v reliju), je znan po tem, da ne varčuje z jezikom, zato je že marsikomu stopil na žulj, ti pa seveda komaj čakajo, da v dobo afer vključijo tudi predsednika FIE. Tako so ga zdaj obdolžili, da je vplival na odločitev vodstva dirke na lanski VN Savdske Arabije.

Profimedia

Je predsednik krovne organizacije vplival na rezultat?

Takrat so namreč Fernandu Alonsu naprtili petsekundno kazen, pri postanku pa se je mehanik prehitro z dvigalko dotaknil dirkalnika, zaradi česar so mu naprtili dodatno kazen. Kot pravi vir pri FIA, naj bi bin Sulajem vodstvu dirke »namignil in svetoval«, da dodatno kazen Alonsu razveljavijo, kar se je na koncu tudi zgodilo, zaradi česar je dirkač Aston Martina dirko končal na zmagovalnih stopničkah. O tem posegu v delovanje vodstva dirke bodo zdaj razpravljali na sedežu organizacije FIA, medtem pa ga je doletel še en očitek. Bin Sulajem naj bi namreč zahteval, da odgovorni ne bi podelili certifikata o ustreznosti steze v Las Vegasu.

Dirkališče v Las Vegasu menda še ni bilo zrelo za licenco

arhiv

Ob njihovem obisku je bila steza še tako rekoč sredi gradnje in zato so številni dvomili, da jim bo uspelo ustrezno pripraviti. Po mnenju bin Sulajemovih nasprotnikov predsednik FIA na tak način ne bi smel posegati v delo komisije. Glede na dogodke, ki so sledili ravno na tej stezi, ko je bil prosti trening zaradi različnih vzrokov na sporedu sredi noči in so s tribun pregnali še tistih nekaj gledalcev, ki so vztrajali, ali ko je dvignjen pokrov kanalizacijskega jaška dodobra razbil dirkalnik Carlosa Sainza, bin Sulajemovi dvomi mogoče le niso bili tako iz trte zviti. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol