Dež in tehnične okvare krojile boj za naslove državnih prvakov v kartingu

27. 9. 2022
Deli

V Slovenji vasi je bila še zadnja, četrta dirka za točke državnega prvenstva v kartingu. Znani tudi državni prvaki v posameznih razredih.

Z zadnjo dirko v Slovenji vasi (AMZS Center kartinga) se je končala tudi sezona kartinga. Dirka je sicer štela tudi za točke centralno evropske cone (FIA CEZ), avstrijsko državno prvenstvo in pokal SSC. Petkovi prosti treningi in sobotne kvalifikacije so potekale na suhi in razgreti stezi, tekmovalcem in prirediteljem pa je nedeljsko močno deževje povzročilo številne preglavice. Razmočen asfalt in daljši izpad elektrike sta tekmovanje pošteno razvlekla v pozno popoldne. Tudi tokrat so bile na sporedu tri vožnje, ki so v vseh tekmovalnih razredih postregle z ogorčenimi boji vse do zadnjih krogov.

Tušek Haladea prvak v razredu Rotax Micro, Levar v Rotax Mini

Mladi upi slovenskega kartinga v razredu Rotax Micro so navduševali z odličnimi predstavami, formo pa je skozi celotno sezono najbolje stopnjeval Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj), ki je z nedeljsko zmago osvojil tudi naslov državnega prvaka. Na zadnji dirki sezone je nase opozoril novinec Timon Grgič (AKK Sportstil), ki se je z drugim mestom prebil tudi na skupno drugo mesto v državnem prvenstvu Slovenije, medtem ko je skupno tretje mesto zasedel Filip Žerk Žerak (AMD Hajdina).

Napeto je bilo tudi v razredu Rotax Mini, v katerem sta se za naslov prvaka potegovala Nik Brecelj in Jure Levar (oba AMD Šlander Celje). O naslovu prvaka je odločala zadnja vožnja, v kateri je Levar s suvereno zmago obrnil stvari sebi v prid in s tremi točkami prednosti osvojil naslov državnega prvaka. Obenem se je veselil tudi skupne zmage v prvenstvu FIA CEZ. Breclju je v državnem prvenstvu pripadlo drugo mesto, skupno tretji pa je Taras Telebak Bolta (AKK Sportstil).

Trobec najboljši v Rotax Junior

Močna in narodnostno zelo pisana mednarodna konkurenca - na štartu je bilo kar 23 voznikov - je krojila tudi razplet v razredu Rotax Junior. O naslovu državnega prvaka sta odločala Nik Trobec (AMD Ptuj) in Aleksandar Bogunović (ABA Racing). Po kvalifikacijah je bolje kazalo Bogunoviću, ki pa je nato zaradi tehnične okvare in odstopa že po prvi dirki ostal brez možnosti za naslov prvaka. Z dominantno zmago je v slovenskem državnem prvenstvu in tretjim mestom v tekmovanju FIA CEZ naslov prvaka osvojil Trobec, Bogunović je bil drugi, tretji na dirki Tai Šiler (AMD Šlander Celje) pa je bil tretji tudi v končni razvrstitvi državnega prvenstva.

Sadar z drugim mestom do naslova v Rotax Max

Najštevilnejša udeležba v članskem razredu Rotax Max je postregla z najbolj razburljivimi dirkami. Med slovenskimi tekmovalci se je na najvišjo stopničko zavihtel domačin Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina). Z drugim mestom je rutinirano do novega naslova državnega prvaka prikrmaril Mai Sadar (AMD Šlander Celje). Z nekoliko slabšo nedeljsko predstavo in obilo smole je svojo uvrstitev v skupnem seštevku pokvaril Taj Kovačič (AMD Ptuj), ki je imel pred zadnjo dirko še možnosti za naslov prvaka, na koncu pa je zdrsnil na skupno tretje mesto. Mlakar je v skupnem seštevku tekmovanja FIA CEZ končal na visokem četrtem mestu med 24 tekmovalci.

De Ruwe neporažen v DD2, Skledar prvak v KZ2

V razredu DD2 je naslov državnega prvaka že dirko pred koncem osvojil Xen De Ruwe (AKK Sportstil), ki je tudi tokrat pometel z domačo in mednarodno konkurenco. Belgijec, ki nastopa z licenco AMZS, je bil letos nepremagljiv tudi v prvenstvu FIA CEZ. Na nedeljski zelo težki preizkušnji se je izjemno izkazal Matic Kolmanič (AMD Ptuj), ki je z drugim mestom v slovenskem državnem prvenstvu v skupnem seštevku na koncu prehitel Primoža Mateliča (AMD Šlander Celje).

V najmočnejšem razredu KZ2 je z novo zmago presenetil Karim Greblo (AMD Ptuj). Veteran slovenskega kartinga je prehitel oba kandidata za naslov prvaka. O naslovu državnega prvaka se je odločalo med Saro Markučič (AMD Šlander Celje) in Janom Skledarjem (AMD Ptuj). Hitra Primorka je imela tokrat obilo tehničnih težav, ki so Skledarju na široko odprla vrata do naslova državnega prvaka, s katerim se je poslovil od dirkanja, kar je razkril po koncu tekmovanja. Med društvi je tudi tokrat zmaga pripadla članom AMD Ptuj, ki se veselijo tudi naslova državnega prvaka. Na prestolu so med društvi zamenjali lanskoletne prvake iz AKK Sportstila.

Tekst: Tomaž Klemenčič (AMZS) 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol