Vozili smo: Volkswagen Crafter, veliki dostavnik z limuzinskimi lastnostmi - Vozili smo - Avto Magazin

Vozili smo: Volkswagen Crafter, veliki dostavnik z limuzinskimi lastnostmi

Volkswagen se je z novim Crafterjem povsem ločil od njegovega predhodnika, ki je nastal v sodelovanju z Daimlerjem, in se podal na lastno razvojno pot. Nastal je sodoben lahki gospodarski avtomobil, ki se je v vožnji močno približal osebnim limuzinskim kombijem.

Vozili smo: Volkswagen Crafter, veliki dostavnik z limuzinskimi lastnostmi (foto: Volkswagen) Volkswagen
3. 1. 2017

K natančnim občutkom poleg optimizirane šasije in vzvojno trdne karoserije pripomore predvsem natančen elektromehanski volan, ki v primerjavi s hidravličnim volanskim ojačevalnikom prispeva tudi k manjši porabi goriva. Razvojnim inženirjem je dal predvsem možnost vgradnje varnostnih sistemov in sistemov za pomoč vozniku med vožnjo. Med njimi so sistemi, ki jih poznamo iz osebnih avtomobilov, kakršni so aktivni tempomat z opozarjanjem pred naleti z zaviranjem, pomoč pri vožnji ob bočnem vetru, sistem za vzdrževanje pravilne smeri vožnje, opozarjanje pred premajhnim parkirnim prostorom in sistem za pomoč pri parkiranju, pri katerem voznik upravlja le pedale.

Na predstavitvi so opozorili še na pomoč pri vleki prikolice oziroma vzvratnem parkiranju prikolice, ki ga voznik prikladno upravlja s pomočjo ročice za nastavitev vzvratnih ogledal in prikazovalnika na armaturni plošči, deluje pa s pomočjo vzvratne kamere. Uporaben je tudi sistem za izogibanje nizkim oviram ob boku avtomobila, ki so v prevozniški naglici pogosto krive za poškodbe pragov in drugih bočnih površin, za varnost pa skrbi tudi sistem za preprečevanje trka med počasno vzvratno vožnjo s parkirnega prostora, ki po potrebi tudi popolnoma ustavi avtomobil. Seveda ti sistemi ne delujejo sami od sebe, ampak potrebujejo podporno elektroniko, zato so Crafterja opremili z radarjem, multifunkcijsko kamero, kamero na zadku in kar 16 ultrazvočnimi parkirnimi tipali.

Novega Crafterja so tudi oblikovno popolnoma ločili od predhodnika in se zgleduje predvsem po 'manjšem bratu' Transporterju, vsekakor pa je postal bolj prepoznavno Volkswagen. Glajenje karoserijskih linij se je odrazilo tudi v količniku zračnega upora, ki je z 0,33 najboljši v svojem razredu.

Voznikovo okolje se je z udobjem precej približalo limuzinskim kombijem, a je kljub temu predvsem praktično, saj je kabina med drugim urejena v trpežni trdi plastiki, ki mogoča lahko čiščenje. Voznik in sopotniki lahko svoje potrebščine razporedijo po več kot 30 odlagalnih površinah, med katerimi izstopa velik predal s prostornino 30 litrov, na voljo pa bo tudi sedem sedežnih razvrstitev. V voznikov sedež je v nekaterih različicah vgrajena tudi 230-voltna vtičnica, ki z močjo 300 vatov omogoča napajanje različnih orodij, vsi Crafterji so serijsko opremljeni z dvema 12-voltnima vtičnicama, na voljo pa je tudi dodatno gretje kabine. Ker so pri poslu vse bolj nepogrešljivi komunikacijski in drugi vmesniki, bodo v Crafterju na voljo tudi telematske funkcije, upravitelj flote pa bo lahko poti in dejavnost voznika spremljal in urejal tudi na daljavo.

Pogonskih različic bo 13 z možnostjo prednjega ali štirikolesnega pogona s prečno vgrajenim motorjem ali zadnjega pogona z vzdolžno vgrajenim motorjem. Motor bo v vsakem primeru dvolitrski turbodizelski štirivaljnik z enim ali dvema turbopuhaloma in v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom. V različicah s prednjim in štirikolesnim pogonom bo na voljo z močmi 75, 103 in 130 kilovatov, zadnjemu pogonu pa bo namenjen z močmi 90, 103 in 130 kilovatov. Kot so povedali na predstavitvi, za novega Crafterja niso predvideli motorjev z več kot štirimi delovnimi valji.

Crafter je na začetku na voljo z dvema medosnima razdaljama, 3.640 ali 4.490 milimetrov, tremi dolžinami, tremi višinami, McPhersonovo prednjo premo in petimi različnimi zadnjimi premami glede na obremenitev, višino ali pogonsko možnost ter kot zaprti furgon ali kot šasija s kabino za nadgradnje. Vseh derivatov naj bi na koncu bilo kar 69.

Kot so sicer ugotovili pri Volkswagnu, je pri kar 65 odstotkih prevozov pomembna prostornina tovornega prostora, le pri ostalih pa tudi teža, zato je večina različic namenjena prevozom do 3,5 tone največje teže in opremljena s prednjim pogonom. V furgon s krajšo medosno razdaljo in povečano višino lahko naložimo štiri evropalete ali šest nakladalnih vozičkov višine 1,8 metra. Prostornina tovornega prostora bo sicer segala vse do 18,4 kubičnega metra.

Novi Volkswagen Crafter pride k nam spomladi, ko bodo znane tudi cene. V Nemčiji, kjer je prodaja že stekla, je treba zanj odšteti najmanj 35.475 evrov.

besedilo: Matija Janežič · foto: Volkswagen

Prvi vtis
 • Videz

  Z videzom se je novi Crafter veliko bolj kot njegov predhodnik približal drugim Volkswagnovim modelom, ker je dobro. Kljub temu gre za veliki dostavnik, kar oblikovalce precej omejuje.

 • Motorji

  Štirivaljniki načeloma dobro opravljajo svoje delo, a bi si kljub temu želeli tudi močnejših šestvaljnikov, predvsem ko gre za različice z večjo nosilnostjo.

 • Notranjost in oprema

  Vozniku in sopotnikom je namenjena udobna in prostorna kabina z zajetnim naborom opreme.

 • Cena

  Za zdaj še ni znano, koliko bo Crafter stal pri nas, cena v Nemčiji pa se zdi povsem razumna.

Prva ocena

Volkswagen bo z novim Crafterjem precej suvereno posegel v razred lahkih gospodarskih vozil.

Podatki

Model: VW Crafter 2.0 75 kW TDI (Furgon L3H3, prednji pogon)

Motor (zasnova): 4-valjni, vrstni, turbodizelski
Gibna prostornina (cm3): 1.968
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 75 (102) pri 3250–3500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 300 pri 1.400–2.250
Menjalnik, pogon: R6, prednji
Prednja prema: posamični obesi, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: toga prema, listne vzmeti
Medosna razdalja (mm): 3.640
Dolžina x širina x višina (mm): 5.986 x 2.040 x 2.590
Prtljažnik (l): 11,3
Masa praznega vozila (kg): 2.086
Največja hitrost: 141
Pospešek (0-100km/h): n. p.
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): n. p.
Izpust CO2(g/km): n. p.

Model: VW Crafter 2.0 103 kW TDI (Furgon L3H3, prednji pogon)

Motor (zasnova): 4-valjni, vrstni, turbodizelski
Gibna prostornina (cm3): 1.968
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 103 (140) pri 3500–3600
Največji navor (Nm pri 1/min.): 340 pri 1.600–2.250
Menjalnik, pogon: R6, prednji
Prednja prema: posamični obesi, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: toga prema, listne vzmeti
Medosna razdalja (mm): 3.640
Dolžina x širina x višina (mm): 5.986 x 2.040 x 2.590
Prtljažnik (l): 11,3
Masa praznega vozila (kg): 2.086
Največja hitrost: 158
Pospešek (0-100km/h): n. p.
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 7,4
Izpust CO2(g/km): 193

Model: VW Crafter 2.0 130 kW TDI (Furgon L3H3, prednji pogon)

Motor (zasnova): 4-valjni, vrstni, turbodizelski
Gibna prostornina (cm3): 1.968
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 130 (170) pri 3600
Največji navor (Nm pri 1/min.): 410 pri 1.500–2.000
Menjalnik, pogon: R6, prednji
Prednja prema: posamični obesi, vzmetne noge, trikotna prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: toga prema, listne vzmeti
Medosna razdalja (mm): 3.640
Dolžina x širina x višina (mm): 5.986 x 2.040 x 2.590
Prtljažnik (l): 11,3
Masa praznega vozila (kg): 2.086
Največja hitrost: 165
Pospešek (0-100km/h): n.p.
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 7,5
Izpust CO2(g/km): 196

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri