Ducati Hypermotard 698 Mono - z elektroniko za drift, dirko in zabavo

O podrobnostih novega Ducatijevega enovaljnega motorja Superquadro Mono smo na naši strani že pisali, zdaj pa je Ducati na ogled postavil tudi prvi model, ki ga bo ta motor poganjal. Brezkompromisni supermoto.

S prihodom Hypermotarda 698 Mono bo tako konec cone udobja, v kateri je na področju enovaljnih zmogljivih in tekmovalnih motociklov kraljeval KTM skupaj s svojimi znamkami Husqvarna in Gas Gas.

No, Ducati Hypermotard 698 Mono je vendarle nekoliko bolj nišni model, saj je bil v osnovi izdelan za užitek v ovinkih ter na asfaltnih podlagah dirkališč. Predvidevamo sicer, da bo Ducati kmalu predstavil tudi bolj terensko različico tega modela, a za zdaj Hypermotard ostaja na asfaltu.

Kot rečeno, enovaljnik Superquadro Mono je trenutno najmočnejši tovrstni motor, ki ga bodo vgrajevali v serijski motocikel, s svojimi 77,5 'konji' pa bo brez dvoma poskrbel za obilico adrenalina pri rekreativnih dirkačih in veliko zadovoljstva pri profesionalcih. Za tiste, ki želijo še več, pa je že pripravljen tudi dirkaški izpustni sistem Termignoni, ki moč motorja poveča na osupljivih 84 'konjev'.

Ni potrebno posebej poudarjati, da so šasijo in podvozje pri Ducatiju v primeru Hypermotarda 698 Mono prilagodili zahtevam dirkačev, a kot pravijo se bo ta motocikel zelo dobro znašel tudi v bolj urbanih okoljih, kjer bo navduševal s svojimi pospeški, okretnostjo in vodljivostjo.

Od konkurence se Hypermotard 698 Mono loči tudi po vsebini svojega elektronskega paketa, ki vključuje Cornering ABS z dodatnim programom za driftanje, DTC, DWC, EBC, DPL (Ducati Power Launch) in DQS (quickshifter).

Motorna elektronika ponuja štiri vozne programe (Sport, Road, Urban, Wet), ki prilagajajo odzivnost motorja in intervencije sistemov DTC, EBC in ABS.  Protiblokirni sistem ABS je sicer nastavljiv v štirih stopnjah, od katerih dve omogočata tudi zanašanje zadka motocikla, ena pa delovanje sistema na zadnjem kolesu popolnoma izklopi.

Preberite še: Nemci beležijo velik porast avtomobilskih kraj, najbolj 'zaželen' med tatovi pa je ta Jeep…

BONUS VIDEO: Drift, reli in tovorna zver v enem? To je novi Raptor!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol